Tuesday, April 24, 2007

Malaysia komited dalam Peperangan Membenteras Rasuah: Najib

Kenapa tak percayakah! Masihkah anda ingat iklan BCB itu sebelum ianya ditelan oleh CIMB. Begitulah kalau kita melihat sandiwara sempena ulangtahun ketiga Pelan Integrasi Nasional dan Institut Integriti Malaysia semalam.

Setiausaha Agung Komanwel Don McKinnon semalam hadir ke Malaysia untuk menyampaikan ucapannya sempena pelancaran Institut Integriti Malayasia. Dalam ucapannya McKinnon berkata:

Corruption amongst other things is bribery, nepotism, kickback, shady dealings, cartel and rigged elections.

Rasuah antara lain adalah menyogok, nepotisma, pakatan yang meragukan, kartel dan PILIHNARAYA YANG TIDAK ADIL.Kata beliau lagi hapuskan rasuah dan kepimpinan yang buruk maka secara langsung akan terhapuslah kemiskinan.

Dalam majlis tersebut Timbalan Perdana Menteri Najib Tun Razak hadir untuk upacara pelancaran. Beliau berkejar sebentar dari medan pertempuran di Ijok untuk mempertegaskan komitmen kerajaan BN dalam memerangi rasuah.

Dalam ucapannya Najib berkata rasuah dan sogokkan adalah merupakan masalah besar dalam pertumbuhan sebuah masyarakat demokrasi dalam negara ini. Walaubagaimanapun katanya melalui Pelan Integrasi Nasional nilai-nilai hidup rakyat dalam hal ini semakin berubah.

McKinnon dan merka yang hadir itu mungkin kagum dan terpesona dengan ucapan Najib dan komitmen kerajaan BN. Pastikan mereka semua tidak hadir atau menjejakkankaki ke Ijo, kerana jika mereka berbuat demikian akan terselaklah betapa palsu dan kosongnya segala isi kandungan ucapan Najib itu.

Di Ijok pada hari ini kerajaan BN telah menaburkan jutaan ringgit dalam bentuk peruntukkan kepada sekolah-sekolah, masjid dan surau disampin terus-menerus menurap apa sahaja jalan yang melingkari kawasan DUN ini. Ini tidak termasuk barangan dan wang ringgit dalam berbagai bentuk dan nama yang telah diserahkan kepada para pengundi.

Beberapa hari lepas contohnya di Daerah Mengundi Ladang Tuan Mee, jentera BN telah menyerahkan lebih 200 mesin jahit kepada penduduk di sana.

Kerana itulah barangkali TPM memperakui bahawa rasuah dan sogokkan adalah masalah besar negara, cuma beliau tidak sedar (atau mungkins edar tetapi pura-pura tidaks edar) puncanya datang dari beliau dan pimpinan politik dari partinya juga.

Inilah rasa saya PILIHANRAYA YANG TIDAK ADIL yang dimaksudkan oleh McKinnon itu. Wang dan pembangunan digunakan untuk membeli undi dan sokongan rakyat secara terang-terangan. Budaya rasuah ini seolah menjadi satu amalan yang lumrah dalam pilihanraya di Malaysia dan tiba-tiba kita mahu mendabik dada memperkenalkan Plean Integriti Nasional, poorah!

No comments: