Saturday, March 31, 2007

Gandingan Mahahtir dan Ku Li gelabahkan Dollah

Kata Tun Dr Mahathir sekiranya Allahyarham Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia yang kedua, menyaksikan apa yang sedang berlaku dalam negara kita hari ini TUN WILL TURN IN HIS GRAVE ataupun tidak akan senang hidupnya di Alam Kubur.

Dr Mahathir menyatakan ini ketika berucap dalam majlis bersejarah yang telah menemukan beliau dengan bekas seteru politiknya YBM Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah sempena majlis Ceramah Agung Tahunan anjuran Persekutuan Badan Pendidikan dan Pembangunan Melayu di Universiti Malaya semalam.

Tetamu utama dalam majlis tersebut adalah Ku Li yang telah menyampaikan ceramah atas tajuk:

Pemikiran dan visi Tun Abdul Razak dalam pembinaan negara bangsa Malaysia merentas sempadan etnik

Dalam teks ucapan beliau setebal 26 mukasurat itu Ku Li telah mengaris dan menghuraikan pemikiran dan visi Allahyarham Tun Razak khususnya berkenaan sistem pendidikan dan pembangunan ekonomi dan sejauh manakah tahap kelangsungannya sehingga ke hari ini.

Rata-rata dari pengamatan Ku Li banyak amalan dan dasar pada hari jauh menyimpang dari apa yang telah diperkenalkan oleh Allahyarham Tun. Sesungguhnya Ku Li memang layak berucap atas tajuk ini kerana beliau merupakan anak didik Allahyarham Tun yang bertanggungjawab secara lansgung memikir dan melaksanakan program-progrma besar dizamana Allahyarham Tun termasuklah DEB.

Sejurus selesai ucapan panjang lebar beliau, majlis yang dipengerusikan oleh bekas tokoh pendidik Tan Sri Arshad Ayub telah mempersilakan Tun Dr Mahathir untuk naik ke pentas bagi memberikan pandangan dan ulasannya. Pelawaan ini ternyata tidak disangka oleh Tun kerana beliau hadir sebagai tetamu bagi memenuhi undangan penganjur semata-mata. Walaubagaimanpun Tun secara GENTELMAN telah menerima pelawaan Tan Sri Arshad itu dan ini dilihat sebagai satu bab baru dalam hubungan antara dua tokoh besar politik Melayu ini.

Dan memang sebagimana layaknya Ku Li, Dr Mahathir juga memperakui kelayakannya dalam mengulas tajuk ini kerana atas inisiatif Allahyarham Tun lah maka beliau telah kembali ke arus perdana Umno setelah dipecat oleh Almarhum Tunku. Dan Dr Mahathir telah dilantik oleh Allahyarham Tun untuk memegang portfolio Pelajar dalam kabinetnya dahulu bagi merealisasikan impian untuk membangunkan Dasar Pelajaran yang akan memberi manfaat dan melonjakkan anak bangsa ketahap yang lebi maju.

Dalam kesempatan ucapan beliau Dr Mahathir mengakui bahawa beliau dan Ku Li banyak berbeza pendapat sehingga mencetuskan perpisahan politik antara kedua mereka namun kata beliau demi memperjuangkan nasib bangsa yang sama, tidak sesiapa pun walau yang bermusuh harus diketepikan.

Sehubungan dengan ucapan Ku Li itu, Dr Mahathir melahirkan kebimbangannya terhadap apa yang sedang berlaku hari ini khususnya di Wilayah Pembangunan Iskandar WPI di Johor yang menurut beliau merupakan isyarat awal bahawa apa yang diimpikan oleh Allahyarham Tun Razak akan berakhir.

Menurut Dr Mahathir Allahyarham Tun dahulu menekankan pembekalan ilmu pengetahuan supaya negara dapat membangun berdasarkan citarasa sendiri. Tetapi pada hari ini kerana ghairah mengejar pembangunan kita sanggup menggadaikan negara sebagaimana yang akan dans edang berlaku di WPI.

Saya melihat Ku Li dan Tun sudah mula bersuara dengan nada yang sama, sesuatu yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Semoga demi memperjuangkan nasib bangsa dan masadepan negara mereka dapat terus berani bersuara bagi menghadapi bahana malapetaka yang diundang oleh Dollah Badawi hasil dari dasar haru-birunya bermula dengan di WPI ini.

No comments: