Wednesday, March 21, 2007

PM terlalu sibuk untuk jawab soalan di Parlimen

Sebelum ini beliau telah mengarahkan ahli-ahli Parlimen khasnya dari BN agak mengambil bahagian secara aktif dalam persidangan dewan. Bangkitkan tanpa gentar apa sahaja perkara dan masalah rakyat yang melibatkan kerajaan secara langsung.

Tiba-tiba apabila sampai giliran beliau untuk menjawab soalan di dewan, beliau ghaib

Menurut akhbar The Star, Ketua Pembangkang Sdr Lim Kit Siang dilaporkan sebagai berkata:

Why isnt he here? He is not showing a good example especially when he asked the MPs to perform better and more extraordinarily.
(Kenapa dia tiada di sini? Beliau tidak menunjukkan contoh yang baik kerana dalam waktu yang sama beliau mengarahkan ahli-ahli parlimen agar berkerja lebih baik)Beliau yang dimaksudkan adalah Perdana Menteri Dollah Badawi. Semasa sessi soal jawab Kit Siang telah menyatakan bahawa kerajaan telah gagal menunaikan janjinya 40 bulan kebelakangan sehingga rakyat kini telah hilang keyakinan terhadapnya.

Nazri Aziz, Menteri di JPM telah bertindak menjawab soalan Ketua Pembangkang itu bagi pihak PM.

Menurut ahli Parlimen Kepong, Dr Tan Seng Giaw dalam rancangan Ulasan Akhbar Hari Ini di WTV8 (http://wtv8.tv/) memang terdapat peruntukkan bahawa PM dan anggota kabinetnya boleh meinggalkan dewan kiranya ada urusan mustahak dan segera yang perlu diselesaikan di luar dewan.

Soalnya apakah agaknya urusan penting Dollah semalam? Takkanlah tidak boleh tunggu sekadar 5-10 minit untuk menjawab soalan di dalam Dewan Rakyat iaitu institusi perwakilan rakyat yang tertinggi dalam negara!?

Kata Nazri:

Pergi tengok diari beliau, PM ada banyak program lain. Dalam sistem kita, kita ada menteri tertentu yang dipertanggungjawabkan untuk menjawab.

Demikianlah nasib kita lantaran sibuknya sangat PM, maka soalan dari rakyat tidak dapat dijawabnya sendiri dan terpaksalah orang suruhannya bangun untuk menajwab bagi pihaknya. Adakah PM benar-benar sibuk, atau tidak bersedia untuk menjawab, atau apa?

No comments: