Thursday, March 22, 2007

Noh ugut guru-guru:
Pindah atau berhenti

Ahli parlimen Tanjung Karang ini dikatakan memang mempunyai rekod yang bengis. Dizaman mudanya rekod percampuran beliau tidaklah begitu baik khabarnya. Tiba-tiba melonjak naik dan kini jadi Timbalan Menteri.

Sepatutnya dengan status Timbalan Menteri itu beliau perlu banyak merobah keperibadiannya supaya setanding dengan kedudukannya itu.

Sebelum ini beliau didakwa kononnya pernah berada di sebuah kelab urut eksklusif di Subang Jaya ketika pihak penguatkuasa mengadakan serbuannya di sana. Beliau akhirnya berjaya melolos diri walaupun beberapa jurukamera dan petugas media mengakui nampak kelibat beliau. Beliau kemudiannya membuat kenyataan bahawa dakwaan itu fitnah kerana beliau ketika itu berada di Johor (tak tahulah siapa yang betul kerana kes itupun diam begitu sahaj dan Noh pun kemudiannya ditukar ke kementerian lain).

Dalam akhbar hari ini Noh telah dilaporkan berkata di lobi Parlimen bahawa guru-guru perlu menerima arahan tukar ke kawasan-kawasan luar bandar demi para pelajar jika tidak mereka sepatutnya berhenti sahaja.

Kata beliau kementeriannya tidak lagi akan melayan apa sahaja alasan yang diberikan oleh guru-guru yang diarahkan tukar ini. Tambah beliau lagi jika kakitangan kerajaan di jabatan lain contohnya Polis boleh berpisah dengan suami-isteri masing-masing, mengapa tidak guru?

Saya menyedari bahawa di sana terdapat masalah kekurangan guru iaitu di kawasan-kawasan luar bandar dan pendalaman. Tetapi pihak kementerian jangan hanya meletakkan beban pertanggungjawaban di atas kepala guru semata-mata.

Isu ini bukan sesuatu yang baru malah berpenjangan sejak zaman berzaman. Saya bersimpati dengan guru-guru ini terutama mereka yang telah berkeluarga. Mereka diarahkan bertukar ke kawasan-kawasan ini untuk mengajar anak-anak bangsa tetapi siapa pula yang akan menjaga anak-anak mereka.

Sepatutnya pihak kementerian termasuklah Noh teah mengkaji perkara ini dan telah ada kaedah penyelesaian yang lebih praktikal. Sebelum ini kita pernah menyaksikan di TV betapa graduan UPSI dan beberapa graduan dari IPTA yang lain yang tidak mempunyai pekerjaan menyatakan kesanggupan untuk diarahkan kemana sahaja asalkan ada pekerjaan. Mengapa tidak digunakan tenaga mereka ini?

Mengapa ketika pengambilan guru-guru pelatih dahulu tidak dikhususkan tenaga yang akan dihantar ke kawasan-kawasan inis ejak awal-awal lagi?

Seperkara lagi pihak kementerian juga perlu melihat kemudahan asas di sekolah-sekolah ini yang jauh berbeza dari sekolah-sekolah lain sedangkan anak-anak murid tadi diperlukan mempelajari dan menduduki peperiksaan berdasarkan sukatan pelajaran yang sama.

Guru-guru merupakan jentera di barisan hadapan yang akan melatih modal-modal insan berguna dan berjaya untuk masyarakat dan negara. Kerana itu nasib dan kebajikan mereka perlu diberi perhatian. Mereka adalah insan-insan istimewa. Malah siapakah Noh jika tidak melalui proses bimbingan dan pendidikan oleh guru-guru beliau dahulu.

Sepatutnya Noh cermat mengunakan bahasa dan jangan bersikap samseng terhadap insan-insan yang berharga jasa mereka kepada negara ini. Carilah penyelesaian yang baik dan praktikal namun janganlah diugut dan mereka sebagaimana mengugut Mat Rempit dan penagih dadah (agak Noh masih terbayang yang beliau berada di kementerian sebelumnya?)

No comments: