Monday, October 29, 2007

Bukti pentadbiran yang kalut

Hujung minggu lepas kita dikejutkan dengan berita kematian 2 orang anggota polis dengan 2 lagi cedera parah dalam satu serbuan anti dadah di Kg Desa Aman, Sg Buloh. Mereka dikatakan ditembak ketika berada diperkarangan rumah yang disyaki menjadi pusat operasi dadah. Tembakan tersebut datangnya dari dua buah kenderaan yang dikatakan menghampiri rumah tersebut dalam keadaan anggota berkenaan masih berada di luar rumah.

Serbuan terhadap kilang atau pusat pengedaran dadah merupakan sesuatu yang biasa kita baca. Anggota polis berbalas-balas tembakan dengan penjenayah juga sesuatu yang biasa. Tetapi insiden kali telah ini menjadi luar biasa dan lain dari yang lain-lain. Selain kerana ia gagal memberkas penjenayah yang disyaki dan diserang pula sebagaimana yang dinyatakan, ia turut menjadi luar biasa kerana ia telah meletuskan reaksi dari banyak pihak dari Ketua Polis Negara hinggalah Timbalan Menteri Kesalamatan Dalam Negeri terus sehingga ke Perdana Menteri.

Dalam keadaan mayat dua anggoya belum lagi dituntut, dan nasib dua orang pegawai cedera tidak diketahui, kita dipaparkan dengan kenyataan yang berbagai-bagai sehingga saya percaya timbul kemusyikalan dan berbagai syak-wasangka dikalangan mereka yang mengikuti dengan dekat kes ini. Ketua Polis Negara seolah tidak pasti akan operasi ini sehingga mengarahkan agar satu penyiasatan dilakukan samada pegawai yang terbabit merupakan sebahagian dari task force yang terlibat dalam operasi anti dadah. Menurutnya kelazimannya task force seperti ini membabitkan anggota dari berabagai unti dan jabatan danb beliau juga mahu tahu siapakah pegawai yang bertanggungjawab menguruskannya.

Apabila Ketua Polis Negara mengeluarkan kenyataan demikian, seolah membayangkan operasi ini tidak diketahui atau dimaklumi oleh pihak atasan.

Kemudia kita mendengar pula kenyataan dari Johari Baharom Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri bahawa alat pengesan senjayapi atau scanning machine di Bukit Kayu Hitam yang dikenadalikan oleh pihak polis telah hampir sebulan tidak beroperasi kerana rosak. Kerana itu beliau menyatakan banyak berlaku insiden penyeludupan senjatapi dari negara jiran.

Masalahnya jika rosak, mengapa alat yang kritikal dan perlu seperti itu dibiarkan tyerus rosak tanpa dipulihkan atau diganti baru? Kalau benar berlaku penyeludupan senjatapi angkara kerosakan mesin tersebut, maka ramai pihak perlu dipertanggungjawabkan! Berapalah sangat kos mensin itu hatta jutaan sekalipun berbanding dengan nyawa dan keselamatan rakyat!

Dan yang lebih kalut lagi apabila Peerdana Menteri dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri Dollah Badawi pun turut bersuara dan mengulas berkenaan kes ini. Kata beliau cara serbuan ini dilakukan tidak betul (sejak bila pula Dollah menerima latihan untuk tahu samada betul atau tidak cara dan kaedah serbuan seperti ini?) Beliau berkata sepatutnya rumah itu dikepung terlebih dahulu, mungkin tidak ada pegawai yang sempat memberikan talkimat kepada Dollah bahwa tembakan yang membunuh dan mencederakan anggota berkenaan bukannya datang dari dalam rumah tetapi dari luar, melalui dua kenderaan yang sedang bergerak!

Dollah juga mempertikaikan prosedur yang diikuti oleh anggota berkenaan dalam menjalankan operasi ini, sepatutnya Dollah mengarahkan kemarahan beliau kepada pihak polis terutama Ketua Polis Negara sendiri yang duduk di bawah portfolio kementerian beliau sendiri!
Timbul kes baju kalis peluru, akhbar hari ini menyebut beliau meluluskan serta-merta peruntukkan R150 juta untuk menambah kelengkapan polis ekoran kejadian ini. Duit sebanyak itu untuk beli jaket kalis peluru dan berbagai lagi yang perlu. Soalnya apakah tidak ada research and planning di Kementerian Dollah? Bagaimana Dollah menguruskan kementeriannya atau memang tak terurus?

Sekali lagi kita berhadapan dengan POLITIK DAH TERANTUK BARU TENGADAH. Dah mati dua orang anggota dan cedera parah dua yang lain baru mahu kita fikirkan tentang tambahan jaket kalis peluru, baru kita tersedar kononnya senjatapi yang digunakan anggota kita telah ketinggalan zaman.

Saya percaya menteri-menteri lain pun menggeleng kepala tergelak besar melihat cara bagaimana boss mereka mengendalikan kementeriannya sendiri. Malaysia Boleh!

No comments: