Friday, November 30, 2007

HINDRAF: Mengapa Pemuda Umno mahukan pendirian PAS?

Saya menontonnya di Buletin Utama TV3 semalam, dimana jelas Ketua Pemuda Umno Hishamuddin Tun Hussien seakan mencabar, PAS supaya menyatakan pendirian mereka sama ada bersetuju ataupun tidak dengan kandungan memorandum HINDRAF (Hindu Rights Action Force) kepada PM Britain baru-baru ini.

Lima akhbar tempatan utama yang saya baca, NST, BH, Utusan, The Star dan The Sun menyebut berkenaan desakkan Hishamuddin itu tetapi tidak menyebut PAS kerana menganggap tekanan Hishamuddin itu menjurus kepada semua parti-parti pembangkang walaupun menyebut PAS secara spesifik. Cuma akhabr baru, Sinar Harian sahaja melaporkan dengan tajuk:

Tuduhan Hindraf: PAS perlu nyatakan pendirian

Saya sempat membaca surat yang dimaksudkan dan memang terdapat beberapa tuntuan dan kenyataan yang agak radikal dan mungkin juga mengeruhkan hubungan antara kaum. Tetapi soalnya mengapa tiba-tiba Hishamuddin mahu PAS menyatakan pendirian dalam hal ini?
Adakah jika PAS senada dengan Umno maka ia nanti boleh dijadikan alasan dan modal bahawa orang-orang Melayu dan masyarakat Islam menolak tuntutan Hindraf? Ataupun Pemuda Umno bermaksud mahu membakar semangat Pemuda PAS agar bersama mereka bertindak balas terhadap Hindraf?

Setahu saya kenyataan yang dikeluarkan oleh PAS setakat ini adalah dari Timbalan Presiden dan Setiausaha Agungnya, iaitu mempertahankan hak Hindraf berhimpun baru-baru ini dan turut mengakui bahawa antara PAS dan Hindraf terdapat banyak perbezaan pandangan tentang isu-isu yang dibangkitkan.

Jadi mengapa Umno mahukan sangat pendirian PAS?

Bagi saya yang layak menjawab cabaran atau celoteh Hishamuddin ini adalah Dewan Pemuda PAS, kerana sama-sama tahap Pemuda . Dan sebaik mungkin kalau mahu membuat pendirian Umno sepatutnya ajak Pemuda PAS berbincang dan mengkaji tuntutan Hindraf itu secara terperinci, rasional dan tidak perlu nak cabar-cabar. Sebagai warganegara Malaysia hak bersuara semua rakyat dijamin oleh Perlembagaan Negara. Bukankah lebih matang dan rasional kalau benar Pemuda Umno prihatin, ajak Pemuda PAS berbincang, teliti satu persatu tuntutan itu dan lebih masuk akal lagi jika diundang pula wakil Hindraf untuk berhujah.

Macam tu barulah tahap berfikir kelas pertama, bukannya menghasut dan membakar puak lain untuk turut sama menari mengikut rentak dangdut mereka.

Saya melihat PAS bukannya tidak mahu menyatakan pendirian tetapi PAS lebih mementingkan perpaduan kaum dan keadilan masyarakat dalam menangani isu ini. Ternyata PAS lebih matang dan bijak berpolitik, tidak emosional dan melulu sebagaimana Umno. Kalau benar Umno jujur, sepatutnya nyatakan terlebih dahulu pendirian Umno tentang kandungan memorandum BERSIH yang diserahkan kepada Yang Dipertuan Agong baru-baru ini. Itu baru betul-betul tuntutan rakyat jelata, adakah Umno menolak kesemuanya?

Matanglah sedikit berpolitik wahai Hisham, bukankah negara mahu melahrikan rakyat mida kelas pertama!

No comments: