Wednesday, November 14, 2007

Aksi Khir Toyo dipenyapukan

Poll di Buletin Utama TV3 semalam mengukur sejauh manakah reaksi orang-ramai terhadap hadiah PENYAPU yang diberikan oleh MB Selangor Khir Toyo kepada dua agensi kerajaan di Selangor kerana lemah dalam kutipan hasil dan tunggakan. Keputusan akhirnya 65% responden tidak setuju.

Rata-rata orang-ramai merasakan tindakan Khir itu sangat melampau dan malah menghina mereka yang berkenaan.

Di Parlimen semalam, isu penyapu ini turut dibangkitkan dan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Azizah Mohd Dun sendiri menyebut bahawa beliau secara peribadi tidaks etuju dengan tindakan Khir itu. Ketua BBC BN Raja Ahmad Zainuddin menegaskan bahawa penyapu itu sesuatu yang dianggap sial dalam budaya Melayu dan menjadikan ianya hadiah tidak langsung mencerminkan budaya sebuah negara maju.

Dalam akhbar The Star, Presiden CUEPACS Omar Osman kesal dengan tindakan Khir itu dan merasakan terdapat banyak lagi cara dan kaedah untuk memeberi nasihat dan amaran kepada agensi yang tidak menepati sasaran, bukannya dengan tindakan penghinaan seumapam ini dikhalayak ramai.

Seorang pembaca akhbar The Star, Kay Arr (Petaling Jaya) dalam ruangan pandangan para pembaca menulis, bahawa tindakan Khir itu sangat memeranjatkan dan sungguh menghina. Memberi amaran secara umum sudah boleh dianggap memalukan tetapi menghadiahkan pula PENYAPU secara terbuka dihadapan khalayak ramai dengan dihadiri para wartawan adalah suatu penghinaan.

Jelas Khir kali ini terperangkap dengan keghairahannya mahu menonjolkan diri, rupa-rupanya aksi bodohnya terkena ke atas batang hidungnya sendiri (yang dulu kemek tetapi kini sudah di repair cantik). Beginikah cara seorang MB sebuah negeri yang kononnya maju? Kaedah pengurusan dengan cara memalu dan mengaibkan kakitangan secara terbuka seumpama ini tidak pernah dilakukan dimana-mana negeri maju pun.

Cuba kita lihat apa kata YDP Majlis Daerah Hulu Selangor yang menerima salah sebatang penyapu hadiah dari Khir itu:

Sesiapa pun memang sukar hendak menerima penyapu sebagai hadiah tetapi saya bersifat budiman, naik juga (ke pentas) dengan perasaan macam-macam.

Jangan kita mudah menghina dan menjatuhkan maruah orang dihadapan khalayak ramai,satu hari nanti ditakdirkan Tuhan, kita pula menerima padahnya. Inagt, MB Selangor, 3 orang bermula dari Harun Idris, Mat Taib dan kemudian Abu Hassan semuanya jatuh dalam keadaan yang sungguh mengaibkan. Mungkinkah selepas ini giliran Khir?

No comments: