Sunday, November 25, 2007

Idea bernas dari Shahrir

Saya bersetuju 100% dengan saranan ahli parlimen Johor Bharu yang juga Pengerusi JK Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Shahrir Abd Samad. Dalam kesempitan hidup berenang di dalam arus kenaikkan harga barangan dan perkhidmatan yang tidak putus-putus, lalu bila terbit idea dan saranan yang bernas kita perlu segera menyahut dan menyokongnya.

Dari JB Shahrir mencadangkan agar kerajaan membeli sahaja keseluruhan pegangan saham Plus Expressway Berhad atau PLUS sebagai langkah mengelakkan kadar kenaikkan tol lebuh raya. PLUS kini merupakan satu-satunya pemegang konsesi lebuh raya yang terbesar menguasai lebuhraya Utara- Selatan dan sebahagain besar yang menuju ke Bandaraya KL.
Kata beliau pembelian itu nanti akan menjadikan aset PLUS sebagai aset awam, lalu isu kenaikkan harga tol dan pampasan yang perlu dibayar kerajaan dapat dikaji dan disemak semula sekaligus melepaskan rakyat dari bebanan kenaikkan kadar tol yang berpanjangan.

Banyak perkara boleh dirundingkan semual oleh PLUS termasuklah tempoh pinjamannya dengan bank apabila PLUS dikuasai kerajaan.

Idea Shahrir ini perlu dikaji dan diambil kira. Yang ada dihadapan kita adalah ancaman dari Menteri Kerjaraya, Samy Vellu, bahawa jika kadar tol tidak dinaikkan bermula Januari 2008 nanti kerajaan terpaksa membayar pampasan RM380 juta kepada pemegang konsesi. Mengapa kita tidak fikirkan jalan penyelesaian? Mengapa kita tidak pertahankan nasib dan kebajikan rakyat?

Idea Shahrir ini bagi saya satu punca penyelesaian dan jika ia tidak dipandang serius, maka rakyatlah nanti akan menjadi mangsa memikul beban-beban yang baru sedangkan beban yang ada sudah melemahkan lutut masing-masing. Mungkin sudah sampai masanya kabinet Malaysia diisi orang seperti Shahrir dan bukannya yang ketandusan idea seperti yang ada hari ini.

No comments: