Monday, November 19, 2007

Rashid Pengerusi SPR pembohong

Muka depan akhbar Utusan Malaysia Jumaat 16 November lalau membawa tajuk:

Saya tahu tarikhnya. Namun tidak dapat nyatakan bila pilihan raya akan diadakan – Ab. Rashid

Menurut laporannya Rashid mendakwa bahawa beliau tidak boleh berbohong dengan berkata yang beliau tidak tahu bila tarikh pilihan raya umum akan datang. Cuma beliau tidak dapat memberitahu bila masanya buat ketika ini.

Laporan ini memberi makna bahawa Perdana Menteri Dollah Badawi, telah berbisik atau memaklumkan Rashid, Pengerusi SPR, darihal bila hasrtanya untuk membubarkan parlimen dan memanggil pilihan raya. Laporan ini juga menunjukkan betapa intim dan hebatnya hubungan Rashid dengan Dollah sehinggakan perkara serahsia dan sepenting itu dapat dimaklumkan kepada beliau oleh PM sendiri.

Walaubagaimanapun rupa-rupanya terbukti memang Rashid seorang penipu dan pembohong!
Dalam akhbar tempatan hari ini PM Dollah Badawi memberikan respon terhadap soalan wartawan berhubung isu ini, kata beliau:

Apa yang disibukkan (pilihan raya). Kita tidak bubar Parlimen, macam mana dia (Abdul Rashid) tahu (tarikhnya). Bubar Parlimen saya yang tentukan apa yang disibukkan.

Bermakna kenyataan Rashid yang terbit dalam akhbar tempatan Jumaat lepas adalah satu pembohongan. Beliau mendakwa kononnya tahu bila tarikh pilihan raya, tetapi Dollah menafikan dan malah mempertikaikandari mana Rashid tahu sedangkan beliau sendiri belum berbuat apa-apa.

Kalau Rashid seorang yang bermaruah beliau samada perlu meminta maaf secara terbuka atau meletakkan jawatan kerana reaksi PM di Kuala Terengganu ini sekaligus mengecap Rashid sebagai seorang Tan Sri yang pembohong! Atau mungkinkah Rashid memang seorang yang sedemikian, entahlah?

No comments: