Thursday, November 15, 2007

Pemimpin tekukur, beruk dan beruang

Yang paling menarik perhatian saya dalam akhbar tempatan hari ini adalah berita mengenai pelancaran buku THE UNMAKING OF MALAYSIA karangan Ahmad Mustapha Hassan bekas Setiausaha Akhbar kepada bekas PM Allahyarham Tun Abdul Razak dan Tun Dr Mahathir. Buku tersebut telah dilancarkan oleh bekas TPM Tun Musa Hitam semalam.

Menurut THE STAR, Tun Musa berkata, syarat-syarat yang digunakan untuk memilih pemimpin hari ini berbeza dengan zaman dahulu. Dulu kata Musa, seseorang itu diuji samada ia layak atau tidak berkhidmat untuk rakyat. Tetapi hari ini syaratnya adalah, adakah sesorang itu boleh dipercayai ataupun tidak.

Semasa Allahyarham Tun Razak dulu kata Musa, bakal-bakal pemimpin dipilih berdasarkan kemampuan mereka bekerja keras dan sejauh manakah mereka mampu berkhidmat kepada rakyat. Soalan yang sering ditanya dahulu adalah adakah seseorang itu boleh bekerja, boleh berkhidmat dan boleh melaksanakan tugasnya?

Malangnya hari ini tambah Musa syarat-syarat itu telah lupus begitu sahaja. Hari ini yang ditanya adakah kita boleh percaya si anu dan dan si anu itu. Dan dari situlah menurut Musa, masalahnya bermula.Kejujuran dan integriti buaknnya aset tetapi menjadi penghalang kejayaan seseorang hari ini!

Musa Hitam seperti biasa adalah seorang pemimpin yang tajam tetapi sukar dibaca.
Bagi saya Musa memilih majlis pelancaran buku ini untuk melontarkan kritikkannya kerana kebetulan buku Ahmad Mustapha itu juga kritis dan tajam sehingga mendakwa bahawa dua orang tokoh korporat besar hari ini iaitu Ananda Krishnan dan Vincent Tan, kedua-duanya telah memungkiri janji, tidak mengenang jasa dan khidmat yang telah beliau taburkan kepada mereka sehingga mereka mampu berjaya.

Balik kepada kata-kata Musa di atas, bermakna pemimpin sekarang perlu menjadi YES MAN, mengamalkan budaya burung tekukur yang dibela, menyanyi dan mengangguk menurut perintah dan kemahuan tuannya. Lebih kasar lagi umpama beruk dan beruang sarkas. Jangan sekali-kali mengangkat suara atau berani menegur bimbang nanti tidak lagi dipercayai dan dicap durhaka. Tidak hairanlah pada hari ini yang ada di hadapan kita adalah tekukur, beruk dan beruang belaka.

Saya teringat semasa Marina Yusof (bekas ahli MT Umno) berada bersama barisan pembangkang satu ketika dahulu, beliau pernah berkata bahwa antara yang vokal dalam MT Umno semasa Tun Dr Mahathir menjadi Presiden adalah beliau, Tun Musa, Tengku Razaleigh dan Shahril Samad. Lalu mereka semua disenari hitamkan. Pernah kata Marina beliau menegur Tun M, lalu Tun M melenting dan berkata:

Marina why cant you be like the three monkeys

(Theree monkeys yang dimaksudkan: See no evil, hear no evil, speak no evil – membuta, memekak dan membisukan diri)

Zaman Dollah Badawi sekarang bagaimana? Kerana yang Musa Hitam maksudkan sebagai syarat-syarat baru itu adalah pemimpin hari ini! Soiapakah pemimpin hari ini jika tidak yang berkuasa dan memerintah hari ini. Dollah akan terima dan bela cuma yang boleh beliau percaya sahaja, yang tidak, pasti akan dicantas dan digugur lebih-lebih lagi dah dekat musim pilihan raya ini.

Pasti yang cemas dan menggigit jari hari ini termasuklah Tengku Razaleigh, Zaid Ibrahim, Aziz Samsuddin dan panjang lagi senarainya............

No comments: