Saturday, November 17, 2007

Memorandum telah pun diserahkan kepada Agong, apa lagi?

Salah seorang sahabat kita menurunkan komen tersebut dalam ruangan komen di BLOG ini:

Bro Roslan,

KEcoh di TV3 dan Utusan, Sultan Mizan tidak memperkenan perhimpunan BERSIH.Apa dah jadi Bro Roslan? Saya bermatian-matian berdebat dengan rakan2 saya bahawa Sultan Mizan berkenan membuka pintu istana untuk wakil bersih ... sekarang saya dah malu sendiri ... apa yg saya nak jawab kepada kawan2 saya tuh?

rizal 11.17.07 - 11:59 am

Terima kasih saya ucapkan atas keprihatinan Sdr Rizal dan saya percaya ramai lagi yang seperti saudara.

BERSIH tidak pernah sekali-kali mengeluarkan kenyataan bahawa SPB YDP Agong merestui PERHIMPUNAN AMAN RAKYAT pada 10 November lalu. Ianya perhimpunan rakyat, suatu perhimpunan masyarakat sivil yang bersepakat mahu menyerahkan memorandum tuntutan berkenaan kepincangan sistem pilihanraya.

Soalnya kepada siapa mahu mereka menyerahkan memorandum itu, kepada SPR? Atau kepada PM? Sesungguhnya banyak usaha telah dibuat oleh BERSIH dan pertubuhan-pertubuhan yang bernaung di bawahnya untuk mengenengahkan perkara serius ini, namun tidak ada pihak yang mahu melayan dan sebaliknya tuntutan itu ditolak mentah-mentah.

SPB YDP Agong adalah payung rakyat. Institusi SPB YDP membentuk sebahagian dari Parlimen selain Dewan Rakyat dan Dewan Negara. Dan lebih penting lagi Pengerusi dan ahli-ahli Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) dilantik atas perkenanan Baginda.

Lalu rakyat terdesak dan tiada pilihan selain menyerahkan memorandum bantahan tersbut kepada Raja mereka iaitu SPB YDP Agong.

Soal Tuanku merestui atau memperkenankan perhimpunan tersebut tidak berbangkit kerana ia tidak perlu membabitkan Baginda, ianya himpunan rakyat bagi menunjukkan betapa bersungguhnya dan komitednya rakyat dalam perjuangan ini.

Lalu mengapa himpunan tersebut berarak menuju ke Istana Negara?

Istana Negara menjadi tumpuan kerana Tuanku telah memberikan perkenan untuk menerima sembah memo tersebut dari BERSIH. Jika tiada perkenan Tuanku masakan memo tersebut dapat diserahkan, dan masakan pihak polis akan mengizinkan rakyat jelata menghampiri Istana. Isu samada Tuanku bersetuju atau tidak dengan kandungannya adalah perkara kedua, yang penting Tuanku berkenan menerimanya.

BERSIH tidak perlu berlagak jantan melayangkan perkenan Tuanku itu untuk tontonan ramai. Cuma perkembangan ini jelas membuktikan yang pihak-pihak tertentu mula merasa cemas, dan kini berusaha melaga-lagakan Baginda, Raja-raja Melayu dengan rakyat jelata.

Bagi mereka yang maklum akan isu ini dan hadir di perkarangan Istana pada petang hari Sabtu yang bersejarah itu, akan tahu bahawa SPB YDP telah pun memperkenankan penyerahan memo itu kepada wakil Baginda dan memo itu telahpun diserah dan diterima. Yang lainnya biarlah wakil, ejen dan juak-juak mereka yang tidak berpuas hati, putarkan mengikut nafsu dan kemahuan serakah mereka.

Begitulah sepatutnya respon kita, Sdr Rizal dan sahabat-sahabat lain, berani kerana benar, insyallah.

No comments: