Wednesday, November 21, 2007

Hubungan Dollah dan Najib mula renggang

Teka-teki mengapa PM Dollah Badawi mengumumkan penubuhan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kes video kontroversi peguam VK Lingam terjawab pagi ini. Sebelumnya pada hari Rabu minggu lalu selepas mesyuarat kabinet, kita dimaklumkan yang kabinet telah pun menerima laporan dari Panel Penyiasat yang diketuai bekas Hakim Tan Sri Haidar Mohd Nor yang ditugaskan menyiasat kesahihan video tersebut.


Kabinet walaubagaimanpun mengumumkan yang tiga orang menteri yang mempunyai lata-belakang undang-undang iaitu Nazri Aziz, Rais Yatim dan Radzi Sheikh Ahmad ditugaskan untuk mengkaji laporan panel berkenaan dari perspektif undang-undang. Tidak ada keputusan dibuat, dan kabinet turut memaklumkan bahawa ketiga-tiga menteri berkenaan akan melaporkan dalam mesyuarat kabinet minggu berikutnya sebelum apa-apa keputusan diambil.
Tiba-tiba hari Jumaat minggu yang sama PM Dollah Badawi mengumumkan yang satu Surhanjaya Diraja akan dibentuk untuk menyiasat kandungan video berkenaan. Pengumuman Dollah ini dibuat sebelum pun ketiga-tiga menteri yang dimaksudkan memberikan laporan kepada kabinet sebagaimana diputuskan dalam mesyuarat kabinet. Pengumuman itu jelas mendahului kabinet, bermakna keputusan Dollah sendiri. Mengapa Dollah berbuat demikian?
Ada yang menyangkakan mungkin Abdullah tersilap (sesuatu yang lumrah pada PM ini). Mungkin yang beliau maksudkan keputusan akan dibuat dalam mesyuarat kabinet berikutnya (iaitu hari ini). Mungkin juga Dollah tidak faham apa yang dimaksudkan pemberita lalu memberi laporan yang tidak tepat (juga sesuatu yang lumrah pada PM ini).

Rupa-rupanya terdapat agenda disebalik pengumuman Dollah pada hari Jumaat itu!
Memang kabinet sepatutnya menunggu laporan dari ketiga-tiga menteri tersebut sebagaimana yang ia putuskan. Dan sepatutnya hari inilah baru kabinet membuat keputusan akan penubuhan suruhanjaya itu, iaitu setelah meneliti semua aspek. Walaubagaimanapun Dollah rupanya tidak dapat hadir dan mempengerusikan mesyuarat kabinet hari ini (sebagaimana dilaporkan oleh akhbar The Sun pagi ini) kerana beliau berada di Singapura menghadiri Sidang kemuncak ASEAN ke 13. Bermakna kabinet akan dipengerusikan TPM dan Najiblah nanti yang akan membuat pegumuman penting itu.
Rupanya api dalam sekam yang telah lama membara itu kini rupanya membara panas. Tidak kelihatan dari luar tetapi hangatnya meluap-luap di dalam. Dollah tidak boleh membiarkan Najib yang membuat pengumuman itu, kelak rakyat akan berkata, Najiblah yang berani, Najiblah yang sanggup mempertahankan kewibawaan badan kehakiman. Segala kredit itu sepatutnya milik Dollah, beliaulah Mr Clean, beliaulah Mr Anti Rasuah dan beliaulah sepatutnya menjulang juara dalam memulihkan sistem kehakiman yang telah teruk ternoda itu.
Dollah tidak boleh membiarkan Najib jadi hero, nanti Najib yang ke hadapan sedangkan beliau PM (memang selama ini pun Njib yang ke hadapan dari semua segi).
Adakah ini bermakna ada clash antara Dollah dan Najib?
Dulu siapa kata ada clash antara Almarhum Tunku dan Allahyarham Tun Abd Razak, tetapi akhirnya Tunku tepaksa turun dari takhta PM! Dulu siapa kata ada clash antara Mahathir dan Musa, akhirnya terpelanting jauh Musa, begitu juga dengan Anwar.
Dollah dan Najib? Entahlah? Yang kita dapat lihat pokok memang sedang bergoncang.

No comments: