Friday, November 23, 2007

Istana Negara dari RM400juta ke RM650juta
Mungkinkah cecah RM1 billion???


Semalam di Parlimen Ketua Pemuda PAS yang juga ahli parlimen Kubang Kerian Salahuddin Ayub membangkitkan darihal kos pembinaan sebenar Istana Negara yang baru di Jalan Duta, Kuala Lumpur. Adakah ianya mencecah RM1 billion?

Menteri Kerjaraya Samy Vellu, mengakui bahawa kos pembinaannya telah meningkat tetapi menafikan yang jumlah tersebut mencecah RM1 billion, sebaliknya mengatakan bahawa kosnya kini adalah sekitar RM650 juta. Komplek istana baru itu dibina atas sekeping tanah seluas 98 hektar dan akan menempatkan istana serta kuaters kakitangan berserta ciri-ciri keselamatan dan tempat letak kereta bawah tanah.


Seblum ini pada bulan November tahun lalu, ketika majlis pecah tanah pembinaan istana ini oleh Yang Dipertuan Agong yang lalu Samy mengatakan yang kosnya sekitar RM400 juta.
Bermakna dalam tempoh 12 bulan kos tadi kini melambung RM250 juta menjadi RM650 juta!
Dengan kenaikkan kos barangan dan perkhidmatan yang sedang kita rasai sekarang dan bakal bergolek datang lagi berikutan kenaikkan harga minyak mentah dunia dan kenaikkan kadar tol di lebuh-lebuhraya mulai 2008 nanti, saya menjangkakan tidak mustahil kosnya boleh naik RM350 juta lagi bagi menggenapkan RM1 billion sebagaimana yang didakwa Ketua Pemuda PAS itu.

Pembinaan istana baru mungkin sesuatu yang munasabah dan perlu, tetapi menterinya perlulah berhemah berbelanja dan tidak memberikan alasan kenaikkan harga barangan semata-mata untuk membenarkan kenaikkan kos pembinannya. Jika ini dijadikan alasan, nescaya koyak dan rabiklah khazanah negara dikerjakan oleh kenaikkan luar jangka seumpama ini, kerana menterinya tidak cekap dan berhemah.

Mungkin pada Samy ini wang negara dan bukan wang beliau maka naiklah ratusan juta sekalipun, itu bukan masalah beliau. Sedangkan kita rakyat jelatalah menanggung beban yang semakin berat dan menyesakkan nafas itu. Mungkin inikah yang dikatakan: Istana Air Mata Rakyat?

No comments: