Monday, November 26, 2007

Benarkah rakyat sudah bosan dengan kerajaan PAS?

Youth bored with PAS government ataupun golongan belia bosan dengan kerajaan PAS, demikian menurut Senator Alex Wong, ahli Dewan Negara dari MCA yang baru. Alsannya golongan belia terpaksa mencari kerja di luar Kelantan kerana kurangnya peluang di negeri itu.
Saya boleh faham mengapa Wong berkata demikian, kerana beliau adalah pemimpin MCA Kelantan, mustahil beliau mahu memuji kerajaan PAS. Soalnya benar atau tidak dakwaan beliau itu? Memang anak-anak Kelantan banyak mencari pekerjaaan dan berniaga di luar Kelantan. Di Lembah Kelang sahaja kita boleh melihat mereka dalam jumlah yang begitu besar, terlibat dalam pelbagai jenis perniagaan dan pekerjaan. Malah sampai ke Singapura, anak-anak Kelantan bekerja sampai ke sana.

Adakah ini bermakna negeri itu senditri tidak baik?

Bagi saya keluar berniaga atau bekerja sedemkian bukan kerana hambatan tiada pekerjaan di negeri sendiri, tetapi kerana tawaran, peluang atau upah di luar lebih lumayan. Di JB sahaja kalau kita berada di Tambak Johor di awal pagi kita akan dapat melihat ribuan rakyat khasnya anak-anak Johor menyeberang tambak untuk ke Singapura bekerja, adakah ini kerana Johor sudah tidak menarik lagi? Malah anak-anak Sabah dan Sarawak hari ini banyak membanjiri Lembah Kelang termasuk di Singapura, adakah alasan yang sama digunakan oleh Wong boleh digunakan terhadap Sabah dan Sarawak. Kedua-dua negeri ini pula masing-masing mempunyai industri petroleum yang lumayan.

Kata Ng lagi MCA dalam langkahnya bersiap-sedia bagi menghadapi pilihan raya telah memohon RM10 juta (tak pula disebut dari mana puncanya) untuk membantu memajukan sosio-ekonomi masyarakat bukan Islam di negeri itu. Menurut beliau PAS tidak melakukan apa-apa untuk masyarakat bukan Islam di Kelantan.

Dan sekali lagi saya boleh faham dakwaan Ng itu kerana beliau dari BN yang merupakan pembangkang di Kelantan sudah pastilah beliau tidak akan memuji atau mengiktiraf kerja kerajaan negeri di bawah PAS. Kelantan kini mempunyai seorang anggota EXCO dan ADUN dari keuturunan Cina iaitu Dato Anuar Tan. Masyarakat Cina dilantik menjadi ahli PBT dan ada juga dilantik sebagai Penghulu Tanpa Mukim.

MCA mungkin terpinggir di Kelantan kerana mereka pembangkang, tetapi masyarakat Cina dan bukan Melayu tidak pernah diabaikan, malahan duduk dalam kerajaan negeri untuk membantu membangunkan Kelantan. Saya yakin anak-anak tempatan samada Melayu atau bukan Melayu lebih arif akan negeri mereka. Seorang Timbalan Menteri dari wanita MCA sendiri (yang merupakan anak Kelantan) rupa-rupanya pernah menerima biasiswa dari kerajaan PAS semasa pemerintahan Datuk Asri dahulu.

Kekal ataupun tidak kerajaan PAS di Kelantan terletak atas tangan anak-anak Kelantan, Melayu dan bukan Melayu.

No comments: