Thursday, November 22, 2007

Sah Najib tidak boleh dijadikan hero

Sebagaimana yang dijangkakan, tidak ada pengumuman berkenaan Suruhanaja Diraja untuk menyiasat pendedahan dalam video kontroversial peguam VK Lingam dibuat oleh kabinet semalam.

Sebelum ini ramai pemerhati menyangkakan yang kabinet akan mengumumkan penubuhan suruhanjaya tersebut dan mungkin juga mengumumkan anggotanya serta bidangkuasa suruhanjaya tersebut, tetapi hampa.

Mengapa?

Cuba lihat apa kata PM Dollah Badawi sebagaimana dilaporkan NST:

They have discussed the issue and they decided that this matter should be deliberated again next week when I come home

Mereka telah membincangkan isu ini dan memutuskan yang ianya akan dibincangkan lagi minggu hadapan apabila saya pulang (untuk mempengerusikan mesyauarat kabinet itu)

Maknanya benarlah telahan bahawa Dollah tidak mahu membenarkan Najib menjadi hero. Apa salah ianya diisytiharkan sahaja oleh Najib yang mempengerusikan mesyuarat kabinet semalam? Bukankah isu ini melibatkan kepentingan negara dan kewibawaan badan kehakiman, ia perlu disegerakan bagi memberikan keyakinan kepada rakyat. Tetapi tidak, kerana apa? Kerana Najib tidak boleh dilihat hero dalam hal ini.

Kabinet dilaporkan akan menunggu sehingga Dollah yang mempengerusikan mesyuarat sebelum membuat sebarang pengisytiharan.

Sah ada sesuatu yang tidak kena. Sah memang kekerushan dan saling curiga-mencurigai telah hadir dalam hubungan PM dan TPM. Dan begitu juga saya difahamkan antara kelompok PM dan TPM dalam kabinet dan dalam Umno.

Mungkinkah apa yang berlaku ke atas Tunku akan berlaku ke atas Dollah, atau apa yang berlaku ke atas Anwar akan berlaku ke atas Najib? Sama-samalah kita tunggu nanti.

No comments: