Tuesday, November 20, 2007

Kabinet celaru di bawah Pak Lah

Menurut akhbar NST Menteri di JPM Nazri Tan Sri Aziz memaklumkan bahawa nama calon-calon untuk Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat video kontroversi peguam VK Lingam akan dibentangkan dalam mesyuarat kabinet esok. Kabinet juga dijangka akan membincangkan skop dan bidangkuasa suruhanjaya berkenaan.

Ramai yang gembira dengan keputusan penubuhan Suruhanjaya Diraja ini walaupun pendedahannya telah dibuat lebih dua bulan dahulu.

Saya sengaja membawa isu ini untuk mengimbau kembali apa sebenarnya keputusan kabinet minggu lepas, sebab sebagaimana ditegaskan oleh Nazri, esok kabinet akan bincangkan calon-calon untuk suruhanjaya berkenaan serta bidangkuasanya. Kalau kita menyorot kembali minggu lepas kita dimaklumkan yang kabinet telah diberi taklimat oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN) berkenaan laporan Panel Penyiasat yang dipengerusikan bekas Ketua Hakim Malaya Tan Sri Haidar Mohd Nor.

Kalau kita masih ingat kabinet tidak membuat apa-apa keputusan sebaliknya menyerahkan laporan tersebut kepada semua anggotanya untuk memberikan input dalam mesyuarat minggu berikutnya. Dan tiga orang anggota kabinet yang memiliki latarbelakang undang-undang diarahkan mengkaji dan memberikan pandangan dari perspektif undang-undang.
Bermakna minggu lepas kabinet tidak memutuskan penubuhan sebuah surhanjaya lagi, buktinya kenyataan Nazri dalam NST Khamis itu:

We will be able to give you a decision next week.

Kita akan membuat keputusan minggu hadapan.

Dalam The Star hari Jumaat Nazri menyebut:

We will be presenting our opinions and recommendations to the Cabinet at its next meeting.

Kita akan mengemukakan pandagan dan syor kita kepada Kabinet dalam mesyuaratnya yang akan datang.

Berita tentang penubuhan suruhanjaya ini hanya terbit pada hari Jumaat apabila PM tiba-tiba mengisytiharkannya. Bermakna adakah PM telah melangkau kabinet? Atau PM tersilap, yang beliau maksudkan minggu depan tetapi tersalah sebut lalu dijadikan bahan dan kini semua pihak termasuk kabinet dan beliau terperangkap.

Tak mengapalah, yang penting Suruhanjaya Diraja akan diumumkan esok dalam mesyuarat kabinet. Diharapkan anggotanya terdiri dari mereka yang bersih dan berwibawa dan bidangtugasnya luas dan tidak terbatas. Soal kecelaruan di atas, anggaplah ia sebagai adalah bukti bagaimana badan eksekutif tertinggi negara diurus di bawah Dollah Badawi sebagai pengurusnya.

No comments: