Thursday, November 15, 2007

Mungkin kabinet juga perlu dihadiahkan penyapu

Abdullah Badawi mengecewakan demikian pandangan Ahmad Mustapha Hassan bekas Setiausaha Akhbar kepada Tun Razak dan Tun Dr Mahathir. Dollah memulakan langkahnya dengan pelbagai slogan tetapi semuanya gagal, menurut Mustapha. Mustapha memberikan pandangan demikian dalam temuramah eksklusif beliau bersama Malaysiakini.

Hari ini kalau kita baca akhbar-akhbar tempatan, kita mungkin bersetuju dengan pandangan Mustapha itu. Kabinet telah membuat keputusan bahawa kes video kontroversi peguam VK Lingam, kini diserahkan pula kepada 3 orang Menteri untuk mengkaji laporan panel penyiasat diketuai bekas Ketua Hakim Malaya, Tan Sri Haidar. Menurut laporan TV3 semalam, kabinet tidak dapat membuat keputusan kerana kertas laporan Panel Penyiasat itu baru sahaja diterima oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN).

Mengapakah kerja yang berulang-ulang dilakukan? Apakah kabinet tidak berpuas hati dengan pandangan Panel Penyiasat atau syor panel itu tidak menepati selera PM dan kabinet? 3 orang menteri yang dilantik kabinet semalam adalah Nazri Aziz, Radzi Sheikh Ahmad dan Rais Yatim. Saya tidak pasti dengan yang lain, tetapi Nazri adalah antara yang telah pernah membuat ulasan dan komen terhadap isu ini, tidakkah mungkin berlaku BIAS atau berat sebelah apabila seseorang yang telah pun menunjukkan sikapnya disuruh pula membuat kajian?

Menurut laporan akhabr Cina, Sin Chiew, ketiga-tiga anggota Panel Penyiasat sebulat suara mengesyorkan agar sebuah Suruhanjaya Penyiasat Di Raja ditubuhkan untuk menyiasat secara rasmi kes video VK Lingam ini. Mengapakah kabinet enggan memberi laluan? Mungkinkah ada bangkai yang mahu ditutup dan dikatup disini?

Kalau Dollah duduk sebagai YDP di Hulu Selangor, pasti beliau dan anggota kabinetnya akan dihadiahkan dengan penyapu oleh Khir Toyo!

No comments: