Monday, March 31, 2008

Berapa aset Khir Toyo?

Sabtu lepas saya menghadari majlis Jamuan Rakyat anjran PKR bahagian Kelana Jaya bagi mengucap terima kasih kepada para petugas parti dan pengundi yang telah memberikan kemenangan besar kepada PKR di Parlimen Kelana Jaya dan DUN Seri Setia termasuklah DUN Subang Jaya yang dimenangi calon DAP Puan Hannah Yeoh.

Majlis di hadiri oleh pimpinan kanan PKR bahagian diketuai Tuan Syed Shahir (Presiden MTUC) selaku Ketua Bahagian. Turut hadir dan diraikan adalah YB-YB baru, Sdr Loh Gwo Burne, Sdr Nik Nazmi dan Puan Hannah sendiri. Tetamu undangan khas adalah YB Sdr Azmin Ali, Naib Presiden PKR yang juga ahli Parlimen Gombak, ADUN Bukit Antarabangsa.

Saya berpuas hati dan berbangga bahawa PAS yang telah wujud hampir 20 tahun di kawasan ini telah menyumbangkan tenaga dan wang ringgit bagi kejayaan rakan-rakan kita itu. Ternyata jaringan cawangan-cawangan PAS di seluruh kawasan parlimen ini telah memudahkan rakan-rakan kita menjalankan gerak-kerja sehingga akhirnya berjaya dalam gelombang tsunami 2008 baru-baru ini. PAS kawasan telah meniup semboyan bahawa seluruh ahli dan pimpinan parti perlu bekerja keras seolah-olah PAS yang bertanding di kawasan ini atas semangat setiakawan dan menghormati tahaluf siasi yang dimetrai kedua-dua pihak.

Dalam ucapan saya dimajlis berkenaan saya telah mengulas kenyataan bekas MB dan bekas Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Dr Khir Toyo dalam Malaysiakini baru-baru ini. Beliau mendesak agar MB dan EXCO kerajaan Selangor yang baru ini agar segera mengisytiharkan asset masing-masing untuk pegetahuan umum. Ini berikutan kenyataan MB baru-baru ini bahawa keputusan tentang pengisytiharan itu belum diambil lagi atas sebab-sebab tertentu.

Kata Khir yang paling perlu mengisytiharkannya adalah Tan Sri MB sendiri dan Dato Dr Hasan Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor.

Khir memang berhak mendesak dan berbuat demikian, maklumlah beliau pun kini duduk dibangku pembangkang. Cuma bagi saya yang lebih utama kini adalah untuk “outgoing” MB atau MB yang melepaskan jawatan untuk isytiharkan hartanya, kerana beliau telah pegang kuasa sekian lama dan kini meninggalkan kuasa. Harta beliaulah yang perlu diisytiharkan kepada rakyat supaya rakyat dapat memastikan yang tiada yang lebih yang dibawa keluar!

Kalau pun Tan Sri MB dan Dato Hasan punya harta atau liabiliti, kesemuanya adalah hasil dari kerja dan usaha masing-masing, mereka tidak pernah memegang jawatan dalam kerajaan.

Sekurang-kurangnya kerajaan negeri yang baru boleh mempamirkan aset Khir dihari pertama beliau menjadi MB dan kini sudah tidak lagi MB berapa pula jumlah hartanya. Kalau semua OK, rekod Khir cantik secantik wajah barunya, jika tidak biar kita rakyat tuntut agar beliau dipertanggungjawabkan.

No comments: