Wednesday, March 19, 2008

Rafidah memilih bertarung dari dalam

Rafidah tidak jadi letak jawatan sebagai Ketua Wanita Umno Malaysia (setelah digugurkan dari kabinet). Namun beliau mengakui ada mengirim surat 16 muka surat kepada PM Dollah Badawi berkenaan kekalahan BN dalam PRU ke 12 lalu (rupanya bukan Mukhriz sahaja yang mengirim surat). Beliau turut mengakui terkejut dengan tindakan Dollah menggugurkannya dari kabinet tanpa memaklumkannya terlebih dahulu.

Sikap Rafidah untuk terus kekal dalam Pergerakan Wanita adalah petanda bahawa Wanita Umno bakal menjadi duri dalam daging Dollah. Hakikatnya kabinet beliau tidak langsung membariskan seorang wakil dari Wanita. Azalina bukannya datang dari akar umbi Wanita, malah ditolak Wanita. Kerana itulah setelah membuat pengumuman kabinetnya semalam, Dollah terpaksa bergegas kembali mengumumkan pula Shahrizat sebagai Penasihat Hal Ehawal Wanita kepada PM (mengapa perlu penasihat jika Ng Yen Yen sudah memegang portfolio wanita di kabinet?)


Dollah akan menghadapi Perhimpunan Umno dan tahun ini adalah tahun pemilihan. Dengan pendirian Rafidah untuk terus kekal diteraju Wanita, masa depan politik Dollah dan menantunya Khairy dikira kelam.

Mungkinkah Rafidah nanti akan “team up” dengan Ku Li, Radzi dan lain-lain termasuklah mungkin Tun Dr Mahathir dan Mukhriz untuk bertembung dengan Dollah. Atau mungkinkah kumpulan yang tidak berpuas hati dengan Dollah ini nanti condong ke pihak DSAI dan bersama meneguhkan kedudukan PKR, PAS dan DAP di parlimen?

Dalam keadaan politik yang sungguh beralun dan bergelora ini, apa sahaja bakal terjadi, yang pastinya Dollah dan menantunyalah nanti yang paling cemas.

No comments: