Sunday, March 30, 2008

Antara "Parti Iblis SeMalaya" dan "Pasal Umno Silap"

Dizaman awal-awal Merdeka dahulu kempen PRU saya difahamkan "lively", dengan para penceramahnya berpantun dan adakalanya yang menyanyi semasa berkempen. Oleh kerana media sebaran am tidak berapa meluas liputannya maka sering ceramah sesuatu pihak diikuti oleh pihak lawan. Tujuannya untuk membalas segala tuduhan dan serangan yang dilemparkan melalui majlis ceramah juga.

Satu kegemaran atau modal ceramah ketika itu adalah memberi maksud atau makna kepada akronim parti lawan. Ketika itu Persatuan Islam Se Tanah Melayu atau PAS dikenali dengan akronim "pa alif sim" nya. Maka pimpinan Umno ketika itu membuat jolokkan bahawa "pa alif sim" PAS itu bermakna "Parti Iblis SeMalaya". Maka akan bersorak dan melompat-lompatlah para pendengar yang mendengarnya.

Saya tidak ingat siapa, tetapi seorang pemimpin kanan PAS ketika itu mempopularkan bahawa "pa alif sim" dalam PAS itu sebenarnya adalah "Pasal Umno Silap". Suatu yang dalam maksudnya kerana itu mungkin mereka yang mendengar juga bersetuju tetapi tidak berapa bersorak ketika mendengarnya kerana mungkin ia tidak seseronok memanggil parti lain Iblis!

Saya membangkitkan perkara ini dalam suasana Umno menghadapi keadaan yang paling perit dalam sejarahnya sejak penubuhannya tahun 1946 dahulu. Kata Tengku Razaleigh dalam PRU yang awal Umno ini sahaja memiliki 2/3 majoriti di Dewan Rakyat, kini Umno memiliki angka yang paling kecil dalam sejarahnya. Mengapa orang menolak Umno, bukan hanya penyokong setia India dan Cina, orang-orang Melayu juga menalakkan Umno, mengapa?

Banyaklah jawapan dan hujah yang boleh kita berikan, tetapi sekadar mengimbau kembali "pa alif sim" tadi, mungkinkah rakyat termasuk orang-orang Melayu menolak Umno kerana "Pasal Umno silap"? Fikirkanlah.

No comments: