Wednesday, March 26, 2008

876 ketua kampung di Perak akan letak jawatan beramai-ramai

26/03/2008 5:09pm

IPOH 26 Mac – Sebanyak 876 ketua kampung di seluruh Perak akan meletakkan jawatan beramai-ramai mulai 1 Mei ini kerana tidak sehaluan dengan kerajaan campuran negeri ini pimpinan DAP, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).


Selain mereka, sebanyak 13,140 ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) akan turut berbuat demikian.

Presiden Pertubuhan Ketua Kampung Negeri Perak, Zukiman Jalil memberitahu satu sidang akhbar di sini hari ini, semua ketua kampung itu akan memberi notis peletakan jawatan kepada kerajaan Perak pada 1 Mei. - Utusan

Demikianlah berita dari Utusan Online yang sempat saya baca sebentar tadi.

Begitulah adatnya yang menang mendapat kuasa dan yang kalah hilang kuasa. Yang menang mendapat tempat yang kalah memberi laluan. Sebagaimana yang pernah saya ulas sebelum ini, ketua-ketua kampong adalah lantikkan politik. Mereka terdiri dari orang-orang Umno (dan anggota BN yang lain di kampong-kampung baru) yang samada ketua cawangan atau yang seumpamanya. Maka padanlah memandangkan Umno dan BN telah kalah, dan kuasa politik dipegang oleh pihak lain, maka semua lantikkan politik memberi laluan dengan mengosongkan kedudukan masing-masing.

Ada yang merasakan kita yang menang jangan terlalu drastik. Sebenarnya ia bukan drastik tetapi amalan biasa. Ini bukan jawatan tetap yang melibatkan kakitangan kerajaan, ini jawatan lantikkan politik. Sebagaimana Setiausaha Politik, takkanlah apabila partinya telah kalah seseorang itu mahu kekal menjadi SETPOL.

Eloklah demi kelicinan jentera kerajaan semua yang dilantik oleh parti yang kalah memberi laluan. Biarkan parti kerajaan yang baru pula membuat lantikkan mereka. Jika ditakdirkan mereka dilantik semula atas apa sebab sekalipun, maka terpulanglah. Begiutlah sepatutnya dari serendah ketua kampong sehingga JKKK dan Pengerusinya, sampailah pembantu-pembantu dan pegawai khas, pengarah-pengarah syarikat milik kerajaan (yang dilantik dari kalangan orang politik), ahli-ahli majlis PBT dan badan berkanun negeri, termasuklah ahli-ahli dewan negara yang dilantik oleh Dewan Negeri.

Barulah betul dan padan dari segi moral.

No comments: