Friday, June 30, 2006

Kalau mahu pecat Tun pecat sekali Ku Li

Ramai mungkin tidak senang dengan apa yang mahu saya tuliskan ini, namun setelah lama berfikir saya merasakan mahu juga berkongsi pandangan saya ini walaupun mungkin sedikit radikal ataupun ultra.

Saya mula terfikir akan hal ini apabila Nazri Aziz mengeluarkan cabarannya yang terkenal itu iaitu mencabar Tun Dr Mahathir agar menjadi jantan dan meninggalkan Umno kerana bersungguh sangat mahu mengkritik dan menyerang kerajaan dan duduk bersama pembangkang.Sementara polemik isu ini terus disepak-terajang ke sana ke mari, saya terfikir, kenapa tidak pula ada pihak dalam Umno yang membuat cabaran yang sama terhadap seorang lagi tokoh Umno yang juga tidak kurang hebatnya apabila diberi kesempatan mengkritik Umno.

Beliau adalah ahli Parlimen dan Ketua Umno Bahagian Gua Musang YBM Tengku Razaleigh Hamzah.

Dalam kes Tun, beliau sekadar seorang bekas PM dan bekas Presiden. Beliau kini seorang ahli biasa, sudah tidak berjawatan, tidak berkuasa. Sedangkan Ku Li masih ahli parlimen masih berjawatan dalam Umno kenapa tak ada yang berani mencabar beliau? (Rasanya disiplin parti septutunya lebih ketat terhadap seorang ahli yang berjawatan seperti Ku Li).

Ku Li juga pernah mengeluarkan kritikan sepedas Tun terhadap kerajaan malah pernah Malaysia Today menyiarkan video interview dimana Ku Li telah mengkritik kris kenaikkan harga minyak tempoh hari serta masalah ekonomi negara dan isu Proton.

Kalau Tun secara kebetulan terserempak dengan tokoh-tokoh PAS semasa majlis dialog di Taman Melawati tempoh hari, Ku Li pula pernah meraikan kepimpinan Dewan Pemuda PAS di rumah beliau baru-baru ini dengan penuh intim dan mesra.

Malah Ku Li pernah hadir dalam satu forum sebelum ini yang turut dihadiri tokoh-tokoh PAS dan Keadilan.

Dan Ku Li satu-satunya tokoh Umno dalam rekod yang pernah mencabar dua orang Presiden Umno. Beliau pernah mencabar Tun dahulu dalam perratndingan jawatan Presiden Umno dan hampir mencabar Dollah baru-baru ini, cuma kandas dalam round pertama apabila gagal memperolehi pencalonan yang cukup.

Jika Tun mahu dipecat, kenapa anak Raja Kelantan ini tidak pula dipecat sekali?

Dan jangan lupa pecat juga sesiapa sahaja dalam Umno yang ada hubungan dengan PAS dan parti-parti pembangkang (kalau cadangan dangkal Nazri mahu diambil kira). Mungkin kedudukan Shahrir Samad sendiri perlu dikaji semula kerana adiknya adalah Ketua PAS Shah Alam. Begitu juga seorang Ketua Umno Bahagian di Kelantan yang adiknya adalah ahli EXCO PAS Kelantan. Dan senari ini akan menjadi lebih panjang lagi jika kajian menyeluruh dilakukan.

Jelas budaya ugut-mengugut, cabar-mencabar dan pecat memecat ini nampaknya akan menjadi budaya Umno dizaman Dollah. Budaya tokoh-tokoh Umno mula bangun mengkritik dan menyerang pimpnan tertinggi Umno juga semakin subur dizaman Dollah.

Adakah ini bukti keterbukaan Dollah atau ianya sebagai bukti besar betapa lemah dan kacaunya kepimpinan Dollah. (Saya musykil dalam keadaan rumah tangga Umno kacau bilau, Dollah dan keluarga boleh mengambil cuti dua minggu di luar negara!)

Sementara itu dalam akhbar THE STAR hari ini Pergerakkan Wanita Umno Cawangan Lubuk Kawah dalam Bahagian Kubang Pasu telah meluluskan usul mendesak agar Nazri Aziz dipecat dari parti tersebut kerana kenyataan biadapnya terhadap Tun tempoh hari.

No comments: