Thursday, June 22, 2006

Apa ada pada nama?

Marah betul Ketua Penerangan Umno Kelantan apabila kerajaan PAS Kelantan mengabadikan nama Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada projek jambatan yang menghubungkan Pulau Teluk Renjuna dengan Pulau Beluru di Daerah Tumpat, Kelantan.

Jambatan yang berharga RM410,000 itu menghubungkan dua buah pulau tersebut bagi kemudahan penduduknya berulang alik ke sekolah dan menjalankan aktiviti perniagaan yang lain. Kawasan itu dihuni oleh lebih 5,000 orang.


gambar PERAKAN

Kata Alwi:

Tindakan kerajaan Pas itu sebagai terdesak dan tidak wajar kerana langkah itu berunsurkan pemujaan terhadap individu. Ia juga bertentangan dengan keputusan Kabinet yang tidak membenarkan nama seseorang pemimpin yang masih hidup diabadikan pada projek pembangunan kecuali raja dan sultan.

Alwi tak pula menceritakan keseungguhan kerajaan PAS Kelantan yang walaupun menghadapi kekangan BN Pusat dapat juga menyediakan kemudahan asas kepada rakyat Kelantan satu tanggungjawab yang dilupakan apabila BN dan Umno pernah berkuasa dahulu (ketika itu tiada kekangan kewangan pun).

Pada saya memuja itu lebih kepada perbuatan mengagung-agungkan dan memuji-muji secara hidup seseorang, secara terang-terangan. Umpamanya apabila Deris Jusoh di hadapan Dollah Badawi dengan ribuan rakyat Umno Terengganu baru-baru ini terpekik-lolong menjerit-jerit:

Hidup Pak Lah, We Love You Pak LahKelantan tidak terikat dengan keputusan kabinet malah kabinet pun seringkali tidak pernah memperdulikan Kelantan pun (tutup dua-dua belah mata).

Bagi saya tuduhan Alwi itu tidak berasas dan lebih bersifat politkal lantaran kebencian beliau kepada PAS dan Tok Guru. Takkanlah kerana letak nama Tok Guru pada jembatan itu bukti yang PAS terdesak.

Yang sepatutnya terdesak disaat ini adalah Umno. Walaupun kekurangan 1 kerusi untuk menjatuhkan PAS di Kelantan, namun sehingga kini mereka gagal memaksa kerajaan itu jatuh samada melalui sogokkan ataupun janji-janji pangkat dan kedudukan terhadap Adun-Adun PAS. Bukankah Adun-Adun PAS itu minskin dan susah-susah belaka, kenapa mereka tidak boleh dipujuk dengan wang ringgit?

Itulah yang tiada dalam Umno iaitu pemimpin yang berprinsip yang tidak sanggup menggadaikan maruah demi harta benda dunia, bukan kerana mereka sombong, keras kepala atau tidak mahu, tetapi kerana mereka lebih takutkan Allah swt.

It defies logic that a state assemblyman with pressing hardship and mounting pressure, would rather slog the hard way rather then easily enriching themselves and be assured of worldly power and position! Why burden yourself, take the easy way out, crossover and surely you, your family and followers would be showered with gifts and possession that would last you your lifetime. Yet they choose to remain where they are. Do you see this happening elsewhere in the world? (Where are the critics, where are the despisers?)

Ya Allah selamatkanlah Kelantan dan berkatilah perjuangan mereka yang ikhlas itu.

No comments: