Thursday, June 29, 2006

Bekas SU Politik Tun dakwa diugut

Pagi tadi Matthias Chang, bekas Setiausaha Politik kepada Tun Dr Mahathir semasa Tun PM dahulu telah mengadakan suatu sidang akhbar yang panjang lebar di pejabatnya di KL.

Beliau sebelum ini telah mencabar kedua-dua Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Timbalan Pengerusi NST Kalimullah Hassan untuk berdebat bagi membuktikan yang mereka bukan dalang di sebalik Dollah Badawi yang telah menggunakan kesempatan yang ada bagi memperkayakan kedudukan masing-masing.

Sehingga kini kedua-dua yang berkenaan itu tidak pun menyahut cabaran Matthias dan sebaliknya Matthias diserang oleh pelbagai pihak khususnya dari kalangan Umno kerana didakwa bersumpah dengan al Quran semasa membuat cabarannya itu (Matthias sebelum ini dilaporkan telah bersumpah dengan kitab-kita suci semua agama termasuklah al Quran bagi membuktikan kebenaran dakwaan beliau).

Hari ini Matthias membuat suatu pendedahan baru. Katanya beliau telah diugut oleh pihak-pihak tertentu termasuklah oleh Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri. Kata beliau Timbalan Menteri berkenaan menyampaikan kata-dua dari pihak atasan iaitu agar Matthias berhenti dari mengeluarkan cabaran dan pendedahan, jika tidak beliau boleh dipenjarakan.

Kata Matthias beliau langsung tidak pedulikan ugutan itu dan malah bersedia menghadapi risikonya kerana beliau yakin apa yang didedahkan oleh beliau dan Tun sejak akhir-akhir ini adalah benar belaka.

Beliau kesal bagaimana Khairy yang tidak pernah dilantik ke apa-apa jawatan kerajaan boleh menguasai dan mempenngaruhi keputusan-keputusan kerajaan, semata-mata kerana beliau adalah menantu kepada PM. Dan kini Khairy menguasai sebuah bank pelaburan iaitu apabila Avenue Capital Resorce Berhad dan syarikatnya ECM Libra Bhd (yang turut dipunyai Kalimullah) bergabung dan disenaraikan di Bursa Malaysia semalam dalam satu usahasama yang melibatkan RM293 juta.

Kata Matthias Khairy telah menggunakan kedudukannya khasnya melalui bapa mertuanya untuk memperolehi bank pelaburan ini.

Apabila kita memikirkan segala dakwaan dan kritikan Tun disamping cabaran dan pendedahan berani Matthias ini, kita bimbang negara hari ini benar-benar sedang dikuasai oleh mereka yang lemah dan dilemahkan dengan kehadiran satu-dua individu tertentu yang kelihatan menguasai negara di sebalik tabir.

Sampai bilakah permainan ini akan berterusan sedangkan Dollah ke hulu hilir menjual dan menajaj agenda perang rasuah dan kerajaan telus dan berintegriti beliau itu. Mana ada telus dan mana ada integriti jika anak dan menantu PM sedang secara aktif menggunakan kedudukan beliau untuk mengaut keuntungan masing-masing.

Sementara itu Matthias menyatakan beliau akan menyaman Kalimullah Hassan dan meminta mana-mana pihak samada Dollah ataupun Kahiry ataupun Kalimullah sendiri untk menyamannya agak beliau boleh menyatakan kebenaran di mahkamah yang terbuka.

(adalah difahamkan Saluran Web TV WTV8 http://wtv8.tv akan menyiarkan sidang akhbar Matthias ini pada hari Sabtu ini 1 Julai 2006 jam 9.00 malam)

No comments: