Monday, June 26, 2006

Kerana mu Kelantan

Akhbar UTUSAN hari ini melaporkan darihal kononnya kelonggaran kerajaan negeri PAS Kelantan terhadap program jelajah negeri-negeri JOMHEBOH anjuran TV3 yang dijadualkan akan diadakan di negeri tersebut.

Di bawah tajuk:

Kerajaan Pas Kelantan benarkan Jomheboh! bersyarat

UTUSAN melaporkan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri, Takiyuddin Hassan sebagai menegaskan bahawa program itu dibenarkan dengan beberapa pengubahsuaian agar ia tidak bercanggah dengan dasar kerajaan negeri.


Takiyuddin

Bermakna JOMHEBOH akan diadakan di Negeri Serambi Mekah tersebut tetapi dengan beberapa pengubahsuaian bagi memastikan ianya nanti tidak bercanggah dengan dasar kerajaan negeri, apakah dasar kerajaan negeri?

Yang kita tahu dasar Kelantan adalah MEMBANGUN BERSAMA ISLAM.

Bermakna demi menjayakan programnya itu TV3 bersedia membuat beberapa pengubahsuaian semata-mata untuk Kelantan. Kata Takiyuddin ia bolehlah diisi dengan beberapa kegiatan baru seperti pertandingan syarahan, selain pameran agensi kerajaan, swasta, promosi jualan dan hiburan.
Apa sahaja asalkan selaras dengan dasar kerajaan negeri.

Soalnya kerajaan negeri lain tak mahu Islam ke? Bukankah Islam yang menjadi dasar kerajaan Kelantan, Islam itulah juga dianut di negeri-negeri lain dalam Malaysia, atau tidak?

Syabas Kelantan kerana mengenakan syarat seumpama itu.

Sementara itu Menteri Besar Tok Guru Nik Abd Aziz telah sekali lagi mengharumkan nama wanita apabila mengusulkan di dalam Dewan Undangan Negeri agar kuota 2 orang ahli dewan negara yang mewakili Kelantan sekali lagi diisi oleh calon Muslimat.


Senaotr Wan Ubaidah

Senator Wan Ubaidah Wan Omar, bekas pensyarah Institut Teknologi Darulnaim, disambung perkhidmatannnya untuk 1 penggal lagi manakala peguam Mumtaz Md Nawi 34 tahun, dilatik menggantikan Senator Hjh Zailah yang telah menamatkan dua penggal perkhidmatan.
Kedua-dua calon cadangan Tok Guru itu diluluskan oleh DUN Kelantan semalam.

Bukankah Tok Guru anti wanita, chauvinist dan macam-macam lagi, sekarang macam mana?!

No comments: