Thursday, June 22, 2006

Tahniah Prof Mehrun Siraj

Artikel ataupun penulisan yang mempertahankan Islam serta memberikan gambaran sebenar terhadap Islam jarang-jarang mendapat tempat dalam dada akhbar saluran perdana samada yang berbahasa Melayu lebih-lebih lagi yang berbahasa Inggeris.

Sering kita membaca para penulis dalam kolumnis dalam akhbar-akhbar ini akan memberikan gambaran liberal dan songsang terhadap Islam sehingga akhirnya menggambarkan imej yang tidak menetu terhadap agama tersebut. Keliru dan mengelirukan bukan sahaja sesame umat Islam malah lebih-lebih lagi terhadap mereka yang bukan Islam.

Pagi tadi saya terpegun membaca tulisan Prof. Mehrun Siraj (bekas Pesurhjaya SUHAKAM) dalam akhbar THE STAR hari ini di bawah tajuk:Love for Islam comes first

Sesungguhnya penjelasan dan penghuraian seumpama inilah yang diperlukan oleh masyarakat ramai terutama yang bukan Islam. Penjelasan yang dibuat mestilah tepat dan padat tetapi tidak ekstrim dan menakutkan.

Beliau menulis:

Saya belajar dan tanpa syak lagi yakin bahawa al Quran itu adalah Kalam Allah, ianya merupakan panduan untuk umat manusia sepanjang masa dan dimana-mana sahaja. Pada saya, al Quran merupakah sauh yang menghalang bahtera masyarakat dari terumbang-ambing dipukul oleh angin perubahan dalam mendepani sikap manusia yang enggan menerima tatahidup yang telah ditetapkan oleh Tuhan.

Beliau menuis berkenaan perkahwinan di dalam Islam. Mengapa perlu kedua-dua mempelai itu beragam Islam. Mengapa Islam tidak membenarkan pernikahan di antara yang berlainan agama.

Ianya mungkin isu yang telah jelas dan difahami oleh kalangan mereka yang berilmu namun rata-rata isu seumpama inilah yang sering cuba dieksploitasi untuk memberikan gambaran hodoh terhadap Islam.

Menurut Mehrun larangan Islam terhadap perkahwinan seperti ini sangat berasas. Pernahkah mana-mana pihak membuat kajian akan kahwin campur seumpama ini (yang dibenarkan oleh Singapura iaitu perkhawinan antara yang berbeza agama tanpa mana-mana pihak perlu menukar agamanya) dimana contohnya hanya si isteri yang menganut Islam? Apakah kesan terhadap aqidah si isteri tadi dan apa akan terjadi terhadap pembesaran anak-anak mereka kelak, serta kehidupan mereka secara amnya?

Beliau juga menyentuh isu tuntutan pihak-pihak tertentu yang memperjuangkan hak sama rata diantara lelaki dan wanita terutama dalam soal kekeluargaan.
Kononnya apa yang kita amalkan ini akan mengakibatkan kita dicap sebagai ketinggalan zaman lalu kita perlu pinda sahaja peruntukkan dan undang-undang yang sedia ada.

Menurut bekas Pensyarah Undang-undang itu lagi:

Umat Islam boleh memperjuangkan tuntutan Hak Asassi Sejagat tetapi ianya perlulah setakat mana yang tidak bertentangan dengan al Quran. Kita tidak boleh menolak ayat-ayat al Quran semata-mata kerana mahu meniru amalan Konvensyen PBB.

Lalu kembali terhadap isu perkahwinan tadi, apakah yang akan terjadi sekiranya seorang Islam bercinta dengan seorang bukan Islam lalu yang bukan Islam tadi enggan memeluk Islam, nasihat Mehrun:

Break up and go your separate ways.
Putuskan sahaja hubungan itu.

Lalu Mehrun menulis beliau pernah ditanya bagaimana Islam boleh menjadi begitu tidak bertimbang rasa dalam hal ini (yang melibatkan hubungan kasih dua insan). Kata beliau, tidak ada satu pun ayat dalam al Quran yang mengizinkan kita menolak ajaran al Quran semata-mata atas dasar cinta kepada seseorang!

Dan beliau menulis:

No matter how much we may love a fellow human being, we must love Allah even more. And that I guess is the bottom line, how much do we love God?

Walau bagaimana kasihnya kita terhadap seseorang insan, sesungguhnya kita wajib mengasihi Allah lebih lagi. Itulah persoalan asasnya, sejauh manakah cinta kita terhadap Tuhan?

Saya sungguh kagum dengan penghuraian beliau yang cukup menarik dan tepat itu. Mudah-mudahan artikel ini tidak setakat dibaca oleh para pembaca THE STAR sahaja tetapi turut dimanfaatkan oleh para alim-ulamak dan cendikiawan kita dalam usaha kita membawa mesej yang sebenar berkenaan Islam, mudah-mudahan ia akan kembali disegani dan dihormati sebagaimana di zaman Rasulullah saw dahulu.

No comments: