Thursday, June 15, 2006

Baru isu gula Najib dah gelabah

Bekalan gula dikatakan kurang di pasaran negara sekarang. Semalam dalam akhbar tempatan diterbitkan gambar MB Terengganu yang tiba-tiba menjadi penjual gula di perkarangan Wisma Darul Iman di Kuala Terengganu kerana kononnya mahu menanggani kemelut ini.Harga gula di Malaysia dikatakan antara yang termurah di rantau ini iaitu sekitar RM1.30 sen sekilo sedangkan di Indonesia, Thailand, Singapura dan Filipina ianya antara 50 hingga 60 sen lebih mahal. (Menurut Najib Tun Razak yang kedua terendah di dunia)

Menurut pihak kerajaan bekalan gula tiba-tiba merosot di pasaran kerana para penyeledup telah mengambil kesempatan dari perbezaan harga ini lalu menjalankan aktiviti menyeludup gula tempatan ke negara-negara jiran untuk keuntungan segera. Manakala ada kalangan para pengilang mengaitkannya dengan cuaca yang tidak menentu yang mengakibatkan kurang pengeluaran.

Apa pun, jika penyeludupan masalahnya, maka kerajaan sepatutnya menggerakkan jentera penguatkuasaanya untuk memastikan perkara ini dibendung dan di atasi. Takkanlah dalam hal gula pun kerajaan tak mampu mengekang penyeludupannya? Mana yang lemah sebenarnya?

Kalau tak cukup dengan penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Kastam, Polis, dan memandangkan ianya sudah menjadi masalah nasional saya rasa lebih baik kita kerahkan sahaja kekuatan tentera kita untuk mengawal semua sempadan samada yang terbuka ataupun tertutup.

Lebih baik kita lakukan ini dari kita memindahkan bebanan kepada rakyat yang telah sedia parah kerana menanggung pelbagai beban kenaikkan harga yang timpa-menimpa. Saya menyatakan ini kerana dalam akhbar hari ini Najib dilaporkan sebagai berkata:

Masalahnya harga gula di Malaysia adalah kedua terendah di dunia dan untuk mengatasinya, jangan ada aktiviti penyeludupan. Kalau ia berterusan kita terpaksa naikkan harga gula dan rakyat sudah tentunya merasakan tindakan itu tidak patut

Jangan kerana kelemahan kerajaan maka sekali lagi rakyat yang menjadi mangsa. Tangani segera dimana yang lompong dan bolos, jangan mudah menyelesaikan masalah dengan memindahkan bebanan kepada rakyat.

Benar kita perlu berjimat cermat dalam penggunaan gula ini, namun saya rasakan dalam hal ini mengawal penyeludupan oleh pengusaha dan penyeludup yang jahat ini lebih kritikal dan perlu diberi keutamaan oleh kerajaan.

Minyak naik, barang naik jangan gula pulak naik lepas ni.

No comments: