Wednesday, June 28, 2006

Mengapa suara Tun mahu dibisukan!

Saya kira kesediaan Tun Dr Mahathir, berhadapan dengan kekuatan PM dan kabinetnya disamping MT Umno sendiri demi semata-mata menuntut kebenaran dan ketelusan adalah merupakan suatu sikap yang nekad dan berani.

Memang sebagaimana dakwaan ramai dikalangan pimpinan Umno bahawa tindakan Tun itu akan hanya mengundang risiko dan mungkin juga mencacatkan rekod perkhidmatan beliau yang cemerlang sebagai PM selama 22 tahun itu. Namun itu jika apa yang didakwa Tun itu palsau dan tidak berasas, tetapi bagaimana jika ianya benar dan berasas belaka?

Kalau Tun sekadar menabur fitnah dan menegakkan kepalsuan, sudah pasti tindak-tanduknya itu dapat dengan mudah ditangani dan diambil tindakan, tetapi tidakkah perkembangan yang berlaku disekeliling kita seolah menunjukkan ada pihak-pihak yang cuba menafikan hak Tun untuk bersuara, seolah apa yang didakwanya itu memang benar dan berfakta belaka.

Hari ini akhbar THE STAR membawa tajuk:Manakala sidang pengarang akhbar THE SUN berbunyi:Mengapa demikian? Mengapa disuruh berdiam diri sedangkan jawapan-jawapan yang dituntutnya tidak pun diberikan. Saya yakin bukan sekadar Tun malah diperingkat ini, rakyat Malaysia yang telah terdedah dengan kenyataan Tun sejak kebelakangan ini pun mahukan kebenaran (bagi mereka yang tidak sempat mengikuti ucapan Tun Sabtu lepas boleh mengikuti rakamannya di http://wtv8.tv/ )

No comments: