Tuesday, June 20, 2006

Siapakah yang menyelamatkan Tun Dr M dari dipecat?

Maka redalah sikit kisah yang mengatakan bekas Presiden Umno, Tun Dr Mahathir akan dipecat dari parti tersebut apabila Majlis Tertinggi Umno enggan berbuat demikian semalam.

Dalam pada itu saya dihujani dengan pelbagai maklumat, teori dan andaian dari pelbagai pihak tentang apa yang sebenarnya berlaku sewaktu Majlis Tertinggi Umno bersidang selama 3 jam pagi semalam.Ada sahabat memaklumkan saya bahawa usul untuk memecat Tun telah pun disediakan. Malah difahamkan usul itu atas arahan pihak tertentu perlu dibawa oleh Timbalan Presiden Umno, Najib Tun Razak sendiri bagi membuktikan beliau bukan memainkan watak BRUTUS (tikam Dollah dari belakang) lantaran sayangnya Tun kepada beliau.

Akan tetapi disaat-saat akhir, kononnya arahan dan usul tersebut terpaksa ditarik balik. Sumber itu berkata ada pihak tertentu yang telah menyelamatkan Tun dari tali gantung Umno itu!

Siapakah pemimpin itu?

Saya mulanya menyangkakan mestilah Najib sendiri ataupun orang-orangnya yang dalam MT. Tetapi sahabat tadi berkata bukan.

Lalu siapa?

Katanya pemimpin itu adalah Naib Presiden PAS Husam Musa.Saya kebingungan lalu bertanya apa ada kena mengena dengan Husam dalam hal ini?

Kata beliau bukankah Husam yang telah membuat kenyataan sebelum ini bahawa beliau menerima maklumat yang Tun akan dipecat dalam mesyuarat MT ini. Maka jika benar Tun dipecat juga bermakna sumber dan maklumat Husam tepat dan benar. Ini juga bermakna memang ada ketirisan dari kalangan kepimpinan Umno dan memang sah Umno berpecah lantaran kritikan dan serangan Tun terhadap Dollah itu.

Saya senyap memikirkannya, memang berasas juga kalau difikirkan.

Tapi apa pun, ada dikalangan pemerhati politik mengandaikan bahawa kegagalan memecat ataupun memberi amaran kepada Tun semalam membuktikan kelemahan pimpinan Dollah dan betapa memang wujudnya gelombang perpecahan di dalam parti Melayu itu.

Saya yakin Tun akan terus bercakap kerana selama ini kritikan dan serangan beliau semuanya beserta dengan fakta dan maklumat. Beliau akan melihat kelemahan MT Umno di bawah Dollah sebagai peluang untuk belia terus bercakap.

Sementara itu sampai hari ini kedua-dua Kalimullah Hassan dan Khairy Jamaluddin senyap membisu tidak menyahut cabaran bekas Setiausaha Politik Tun, Mathias Chang, untuk berdebat dengan beliau darihal isu siapakh dalang sebenarnya di belakang Dollah yang mencuri kesempatan untuk kepetingan diri itu.

No comments: