Wednesday, February 28, 2007

The Star mensensasikan isu murtad

Isu masyarakat Islam yang memohon untuk meninggalkan agamanya atau murtad dalam negara ini adalah satu isu yang sangat sensitif dan kalau boleh tidak mahu disensasikan. Ini kerana ianya satu isu yang membawa malu dan aib kepada agama dan jika ditonjolkan secara keterlaluan ia bakal mengundang padah kerana isu agama adalah isu yang boleh mencetuskan ketegangan.

Saya kira masyarakat Islam di Malaysia adalah satu kelompok masyarakat yang paling toileran jika dibandigkan dengan masyarakt Islam dunia. Walaupun mereka menganut agama Islam namun mereka boleh hidup di bawah satu bumbung dengan masyarakat bukan Islam yang lain tanpa banyak karenah dan pertikaian. Perayaan dan upacara kepercayaan agama lain dihormati dan tidak diganggu atas sifat tolak-ansur dan muhibbah tadi.

Walaupun terhidu asap dari daging khinzir yang disalai dikhalayak ramai di Jalan Petaling atau bau colok dari kuil-kuil termasuklah yang dinyalakan di hadapan rumah (colok zaman moden ini sebesar pemeluk kadangkalanya) dan di pokok serta binaan tertentu atau jalanraya ditutup dan sesak kerana perarakan Thaipusam, mercun yang bingit dan mendesingkan telinga dan berbagai lagi, namun semuanya diterima kerana menghargai kehadiran dan sumbangan semua pihak ke arah pembinaan negara yang dikasihi.

Akan tetapi saya perhatikan sejak akhir-akhir ini ada beberapa pihak (saya tidak menuduh semua, tetapi segelintir pihak yang berkepentingan) sengaja mahu menjolok-jolok dan mencabar social equilibrium atau tahap ketenangan sosial ini kononnya atas nama hak asasi sedangkan ianya sebelum ini tidak pernah pun dijolok-jolok sedemikian rupa.

Pada hari Sabtu lalu 23 Febuari (keratan akhbar di bawah) akhbar The Star muka 10 dengan gambar warna membawa laporan dengan tajuk:

10 siblings want to be listed as Hindus in their MyKad
(10 adik beradik mahu disenaraikan sebagai beragama Hindu dalam MyKad mereka)
Konon-kononnya dengan bantuan ahli Parlimen DAP Bukit Mertajama, Chong Eng, seramai 10 adik-beradik yang disenaraikan sebagai beragama Islam dalam MyKad mereka mahu menukar status itu ke agama Hidnu kerana menurut mereka walaupun bapa mereka Ibrahim Noyah 67 beragama Islam namun mereka dibesarkan dalam mengamal gama Hindu.

Pada 16 Febuari mereka masing-masing telah mengemukakan pengakuan bersumpah di Mahkamah Majistret Seberang Perai Selatan mengaku bahawa mereka telah mengamalkan agama Hindu sejak lahir.

Mereka masing-masing telah berkahwin dengan penganut Hindu (tetapi tak seorang pun telah mendaftarkan perkahwinan mereka itu).

Dalam laporan akhbar itu dikatakan bahawa bapa mereka Ibrahim Noyah asalnya telah berkahwin dengan seorang wanita Islam , Sabariah, yang telah meninggal dunia pada tahun 1958. Selepas itu Ibrahim telah berkahwin dengan jirannya M.Nagamah (seorang Hindu) tanpa mendaftarkan perkhawinan itu. Ditulis dalam laporan akhbar itu:

He then married M.Nagamah but did not require her to convert
(Beliau kemuadian telah mengahwini M.Nagamah tetapi tidak mensyaratkannya menukar agama)

Laporan ini sungguh memilukan hati mana-mana penganut Islam kerana bagaimana seorang bapa yang beragam Islam boleh rela dan membenarkan kejadian ini. Dan dalam gambar yang disertakan dengan laporan The Star ini ditunjukkan dalam kumpulan adik-beradik itu hadir Ibrahim bersama (yang ketika itu tidak pula dilaporkan mengalami apa-apa kecacatan)

Tiba-tiba selang tiga hari iaitu pada 27 Febuari dimuka 14 akhbar yang sama dilaporkan:

Parents of Hindu sibblings want to stay as Muslims
(Ibu-bapa adik-beradik Hindu mahu kekal sebagai Muslim)


Menurut laporan ini pula kes murtad adik-beradik ini berubah apabila Ibrahim Noyah, bapa kepada adik-beradik tersebut yang buta penglihatan (pada laporan 24 Febuari tidak langsung dinyatakan yang Ibrahim ini buta) menyatakan bahawa:

He was still a Muslim and that his wife M.Nagamah had converted to Islam in 2005 and assumed the name Mariah Abdullah
(Beliau masih seorang Muslim dan isterinya M.Nagamah telah pun memeluk agama Islam pada tahun 2005 dan mengambil nama Mariah Abdullah)

Apa sudah jadi?

Akhbar yang sama yang mensensasikan isu murtad ini tiba-tiba mencanggahi laporan asalnya!

Dalam laporan awal dikatakan bahawa M.Nagamah tidak menukar agamanya, bermakna Ibrahim merelakan isterinya kekal sebagai seorang Hindu, tetapi rupanya M.Nagamah telah pun Islam 2 tahun lalu.

Perkembangan ini sungguh membimbangkan dan kita mengharapkan agar Jabatan Agama di Pulau Pinang segera mengambil tahu dan bertindak agar kes ini tidak dieksploitasi atau diambil kesempatan oleh mana-mana pihak.

Saya boleh percaya bahawa pada ketika laporan awal The Star itu terbit mungkin Ibrahim yang buta itu tidak pun sedar apa yang berlaku, cuma menurut sahaja. Jika tidak masakan kemudian dia mendakwa pula bahawa mahu kekal sebagai Islam dan isterinya juga telah Islam.

Kenapa semua pihak membisu dalam isu ini, siapakah yang bertanggungjawab memelihara dan mempertahankan maruah agama dalam hal ini. Kenapa The Star boleh diberi lesen mensensasikan isu murtad ini seolah-olah Malaysia kini begitu terbuka dan mengizinkan penganut Islamnya murtad tanpa apa-apa masalah.

Bangkitlah segera dari tidur anda sebelum Allah mencampakkan murka Nya kepada kita.

No comments: