Wednesday, February 28, 2007

Masih FEEL GOOD lagikah?

Apabila indek komposit Bursa Malaysia melonjak ke paras tertinggi atau ALL TIME HIGH sehari selepas cuti Tahun Baru Cina baru-baru ini, masing-masing pihak mendabik dada, menyatakan bahawa negara berada dalam suasana FEEL GOOD. Maknanya mewah dan sejahtera.

Tiada siapa yang mahu mengambil pusing bahawa hakikatnya kenaikan indek itu sebenarnya adalah merupakan lonajkkan REGIONAL atau serantau yang turut melibatkan negara-negara lain dirantau ini.

Masing-masing sudah mencongak-congak tarikh pilihnaraya umum dengan menyatakan bahwa inilah masa paling sesuaui untuk PM memanggil pilihnaraya kerana negara kononnya diselubungi mood FEEL GOOD tadi.Dan tiba-tiba semalam, sebagaimana berada di dada akhbar kebanyakkan akhbar saluran perdana (kecuali Utusan) indek komposit Bursa Malaysia dilaporkan jatuh menjunam. Ianya jatuh 35.79 mata ataupun 2.81% dalam masa satu hari. Lalu akhbar THE STAR membawa tajuk:

Market Dip (Pasaran menjunam)
Regional sell-off on China fears

(Jualan serantau akbiat kebimbangan di Negara Cina)

Maknanya pasaran saham kita jatuh bukan kerana faktor tempatan tetapi kerana faktor luaran dan ianya sama sahaja dengan mana-mana negara serantau.

Bila naik, Malaysia sahaja yang hebat tetapi bila turun Malaysia turun kerana dunia turun, kagum sungguh kita.

Sementara itu kepada mereka yang terbayang-bayang mahu mengharapkan harga runcit petrol akan turun, bangkitlah dari mimpi anda,kerana semalam juga hara minyak mentah dunia mencecah ALL TIME HIGH 2007 iaitu USD61.51 setong!

Boleh ke panggil pilihanraya awal kalau begini keadaannya? (Dalam UTUSAN muka depan hari ini Ketua Penerangan Umno, Senator Muhhhamad Mohd Taib menyatakan: Sedia hadapi pilihanraya)

No comments: