Friday, February 16, 2007

Gong Xi Fa Cai

Rakan-rakan Tionghua kita akan merayakan sambutan Tahun Baru Cina pada hari Ahad ini. 18 dan 19 adalah merupakan cuti umum dan ada di antara anak-anak kita yang akan bercuti sehingga seminggu bagi memberikan kesempatan kepada murid-murid Tionghua untuk merayakan hari penting ini bersama kaum keluarga masing-masing.



Kewujudan masyarakat Tionghua di tanahair kita sudah diterima sejak zaman berzaman dan sejak tanggal kemerdekaan negara masyarakat ini sudah diterima setanding dengan bangsa Melayu sebagai warganegara Malaysia yang layak dilayan dan menerima hak sebagaimana warganegara Malaysia yang lain.

Rakyat Malaysia hidup dalam keadaan rukun dan harmoni walaupun berbeza dari segi bahasa, budaya dan agama namun sama-sama bernaung di bawah panji-panji negara Malaysia yang merdeka.

Tidak dapat dinafikan bahawa sedikit sebanyak ketidakpuasan hati pasti wujud lantaran perbezaan tadi namun rata-rata sikap faham-memahami dan hormat-menghormati zahir dan lebih-lebih lagi terpancar dari sanubari mereka yang ikhlas dan sayangkan negara ini. Semoga berterusan begitu sampai bila-bila insyallah.

Kepada rakan-rakan berbangsa Tionghua samada yang bukan Islam mahupun Islam yang merayakan sambutan ini terutama ypengunjung Blog ini saya ucapkan:

GONG XI FA CAI

Kalau pulang ke kampung masing-masing, berhati-hati di jalanraya.

May this New Year bring prosperity and harmony to all of us, insyallah.

No comments: