Tuesday, February 27, 2007

Rakyat Kelantan dah bertaubat kata Zam

Rhetoric adalah satu isitlah Inggeris yang boleh bermaksud PERSUASIVE SPEECH OR WRITING (kata-kata atau tulisan yang begitu mendesak) boleh juga bermaksud EMPTY TALK, INSINCERE OR EMPTY LANGUAGE (cakap kosong, tidak ikhlas atau tidak ada makna).

Saya tidak tahu tetapi mungkin ada boleh menilai kata-kata berikut yang diungkapkan oleh seorang Menteri di Kemaman semalam:

Rakyat Kelantan sudah serik berada di bawah pemerintahan PAS sejak 16 tahun lalu. Rakyat negeri itu mengaku mereka tidak mahu lagi mengundi PAS sebaliknya ingin kembali ke pangkuan jalan dengan menyokong BN pada pilihanraya umum akan datang.

Mereka kata taubat tak nak lagi PAS dan inilah pengakuan rakyat Kelantan sejak akhir-akhir ini.


Menteri berkenaan adalah Zainuddin Maidin. Beliau adalah ahli Parlimen Merbuk dan berasal dari Kuala Muda, Kedah, tiba-tiba beliau bersuara seolah-olah mewakili rakyat Kelantan. Siapakah rakyat Kelantan yang datang dalam mimpi Zainuddin itu?

Orang yang paling merbahaya dalam masyarakat adalah yang mengaku mewakili orang lain sedangkan beliau bukan dari kelompok atau golongan itu. Macam seorang kaki botol yang mahu bersyarah berkenaan agama atau seorang tahi judi yang mahu mendidik masyarakat bagaimana mahu menyimpan wang.

Mungkin keterlaluan bunyinya perumpamaan yang saya berikan kepada Zainuddin itu tetapi tak nampak apa lagi yang boleh saya cari.

Kata Zainuddin lagi:

Rakyat Kelantan tidak senang hati dengan perjuangan PAS yang tidak konsisten. Dulu segala bentuk hiburan dikatakan haram tetapi sekarang mengubahnya kepada halal.

Pernahkah kerajaan negeri mengharamkan SEGALA bentuk hiburan? Yang diharamkan itu adalah apa sahaja yang haram disisi Islam, yang bertentangan di sisi Islam. Yang sepatutnya hukum haram itu tidak hanya kena pada orang PAS dan rakyat Kelantan sahaja malah kalau Islam dah kata haram, maka haramlah juga sepatutnya buat Zainuddin juga!

Adakah hanya kerana itu maka taubat rakyat Kelantan tak mahu mengundi PAS lagi?

Saya rasa rakyat Kelantan yang dikurniakan Allah swt dengan ilmu yang lebih berbanding masyarakat lain tidak akan mudah terpedaya dengan cakap kosong Zainuddin ini malah saya yakin mereka tidak akan mudah mengorbankan Islam demi kepentingan individu seumpama Zainuddin.

Nasihat saya pada Zainuddin, jagalah Merbuk, jagalah negeri Kedah itu, takut-takut rakyat Kedah pula yang sebenarnya sudah bertaubat tidak mahu lagi berpayungkan kerajaan Umno/BN yang mungkar dan korap itu.

No comments: