Wednesday, February 28, 2007

Rasi Yatim pertikai penemuan pakar

Sejak akhir-akhir ini Rais Yatim bagi saya lebih merupakan seorang penglipur lara lebih dari seorang intelek yang bertaraf menteri. Barangkali beliau benar-benar menjiwai porfolio kebudayaan, kesenian dan warisan yang dijawatnya.

Sedangkan beliau merupakan seorang intelek dengan Phd dalam bidang undang-undang, tetapi kenyataan dan reaksi beliau terhadap satu-satu isu kebelakangan ini sungguh lucu dan kadangkala dangkal tidak langsung mencerminkan ilmu dan statusnya.


Dr Kahidzir Ismail

Akhbar Utusan muka 7 hari ini membawa tajuk:

Rais persoal kaedah penyelidikan seks

Semalam kita semua dikejutkan dengan hasil kajian seorang Pakar Psikologi Kanak-kanak dan Remaja Dr Khaidzir Ismail dari UKM yang menyatakan bahawa dari 887 pelajar perempuan sekolah menengah yang bermasalah (20 dari setiap sekolah di Selangor) (bermakna lebih kurang 44 sekolah), 886 membuat pengakuan bahawa mereka pernah terlibat dalam kegiatan seks.

Hasil kajian ini sepatutnya memberikan amaran kepada semua pihak agar segera bertindak, suluh dan kenal-pasti kelemahan yang perlu diperbaiki kerana angka-angkanya sungguh parah dan membimbangkan lantas ia melibatkan murid di antara 13-18 tahun.

Tiba-tiba Rais berkata:

Agak pelik bagi saya apabila seramai itu yang disoal semuanya mengaku ya saya buat. Ini (menimbulkan) satu tanda tanya amat berat. Oleh itu bolehlah dikatakan saya mempersoal atau mempertikaikan kaedah penyelidikan itu.

Kita yang membaca laporan akhbar semalam dimaklumkan bahawa Dr Khaidzir hanya memilih pelajar-pelajar yang bermasalah dan jumlahnya 20 dari setiap sekolah. Dan mereka yang bermaslah ini dikategorikan sebagai pelajar yang kerap ponteng sekolah, melawan cakap dan sering melakukan salah laku lain serta berlatarbelakangkan keluarga bermasalah.

Mengapa Rais mempertikaikannya? Sudahkah Rais sendiri melihat hasil kajian ini? Malah saya kira permasalahn ini sebenarnya tidak pun berkaitand engan portfolio Rais sehingga mendesak beliau untuk membuat kenyataan, biarlah Hishamuddin, biarlah Sharizat atau Radzi yang membuat kenyataan, itu lebih relevan lagi berbanding beliau.

Beliau menambah:

Kalau orang yang membuat penyelidikan itu hanya mencari jawapan, anda sudah membuat hubungans eksual ke, kalau orang itu jawab belum, dia tak pakai orang itu, tapi akan mencari orang lain untuk menjawab ya. Ini satu hal yang kita kena tengok.

Saya kira Rais membuat satu pertuduhan yang amat tidak bertanggungjawab terhadap seorang pakar yang memang ahli dibidangnya.

Kalau beginilah rupa seorang menteri negara kita yang bakal menjadi sebuah negara maju dalam masa 13 tahun, maka wajarlah kita menimbang-nimbang untuksegera membuat perubahan.

No comments: