Wednesday, February 21, 2007

Kelonggaran kita terus mengundang bencana

Dua kejadian di Terengganu telah menarik perhatian Timbalan Ketua Pengarang akhbar THE STAR Wong Chun Wai untuk ditonjolkan dalam ruangan COMMENT nya dalam akhbar berkenaan hari ini. Beliau mengulas kejadian tersebut di bawah tajuk:

The jokes now on Malaysia


Pertama adalah kenyataan Dato Abu Hassan Din dalam satu majlis forum berkenaan penggunaan cawat besi oleh kaum wanita bagi megelakkan mereka menjadi mangsa jenayah rogol ynag semakin berleluasa menurut beliau.

Untuk makluman majlis forum Maal Hijrah itu dianjurkan oleh kerajaan negeri Terengganu di Markas Pengajian Islam (Marpa) di Kampung Pelandan, Hulu Terengganu. Selain Dato Abu Hassan ahli-ahli panelnya yang lain adalah penceramah terkenal, Dr. Sharifah Haayati Syed Ismail dan dipengerusikan oleh Kamaruddin Omar. Turut hadir adalah Exco Kerajaan Negeri, Rosol Wahid; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Berang, Mohd. Zawawi Ismail dan ADUN Telemong, Rozi Mamat.

Kata Wong walaupun Dato Abu Hassan menjelaskan sehari kemudian yang kenyataannya itu sebagai satu bahan jenaka tetapi ianya telah mengakibatkan negara kita turut ditertawakan dan Wong menganggap Dato Abu Hassan sebagai memiliki penyakit:

foot in the mouth disease

Kemudian Wong turut mengulas isu Mat Skodeng yang akan dilatih dan dibentuk oleh Jabatan Agama Negeri Terengganu yang akan memantau pasangan-pasangan yang belum berkhawin yang melakukan maksiat dalam negeri tersebut.

Kenyataan penubuhan unit ini diumumkan oleh Rosol Wahid yang merupakan EXCO Kebajikan dan Islam Hadhari Terengganu.

Kata Wong:

Surely, politicians and government servants have more urgent matters to handle.

Apa yang saya perhatikan dalam ulasan Wong ini adalah pertama, beiau bebas dan berani menulis berkenaan isu yang membabitkan umat Islam. Cadangan cawat besi Dato Abu Hassan ini saya akui satu cadangan yang melampau dan dangkal (walaupun beliau mengatakan ia jenaka, saya kira ia satu yang sensitif dan tak septutnya dijadikan bahan lawak), namun saya kira pihak yang berhak menegur atau memperbetulkan beliau bukannya Wong atau masyarakat bukan Islam tetapi dikalangan pimpinan dan masyarakat Islam sendiri.

Menggunakan istilah FOOT IN MOUTH DISESASE kepada seorang ulamak Islam saya kira satu penghinaan yang biadap dan tidak wajar dikeluarkan oleh seorang non Muslim sebagaimana saya percaya jika ada kenyataan mana-mana paderi atau sami yang melampau, yang berhak menegur mereka adalah dari kalangan mereka juga.

Malaysia mengamalkan kebebsan bersuara, namun lantaran kepelbagaian agama dan kaum dalam negara ini sudah sewajarnyalah masing-masing kaum dan penganut memelihara sensitiviti yang ada dan tidak bertindak melampaui batas toleransi sehingga menyinggung dan menghina agama yang lain.

Dalam kes Mat Skodeng tadi Wong cuba melaga-lagakan antara pimpinan Islam yang berbeza anutan politik bagi memaksa mereka memilih jalan meliberal Islam untuk kepentingan beliau. Sedangkan isu pencegahan kemungkaran dalam Islam adalah isu hukum yang sama dan kena rata atas semua penganut Islam tidak kira PAS atau Umno.
Katanya:

There cant be that many sex offenders and the state is no longer run by PAS ulama, right? And surely this is not what the Prime Minister has in mind when he talks about Islam Hadhari. Terengganu Mentri Besar Datuk Seri Idris Jusoh, a moderate leader, is also not in the mould of Datuk Seri Hadi Awang, the former firebrand PAS mentri besar.

Pimpinan BN Terengganu baru-baru ini mengakui kes maksiat semakin berleluasa di negeri tersebut. Dan pendekatan Mat Skodeng ini barangkali menurut kerajaan negeri adalah penyelesaian yang terbaik. Dan sekali lagi ini isu melibatkan maruah dan harga diri agama Islam dan penganutnya. Mengapa Wong begitu berminat untuk mencampuri urusan ini sedangkan sebarang penguatkuasaan agama dalam negara kita tidak kena dan menyangkut mana-mana masyarakat bukan Islam.

Wong turut menulis:

Its not the kind of news one would expect from Malaysia. Maybe Afghanistan, when the Talibans governed it.

Kenapa kerja-kerja nahi mungkar dalam negara ini dipandang seolah mahu melahirkan negara Taliban di Malaysia oleh penulis ini? Mengapa Islam mahu dimomok-momokkan sedemikian rupa?

Kesimpulannya bagi saya Islam sudah berani dipermainkan, dipulas-pulas dan disepak-sepak oleh mereka seumpama Wong ini lantaran pemimpin dan masyarakat Islam sendiri sudah mula longgar dan tidak ambil pusing terhadap Islam yang sebenar. Islam cuma alat untuk menang undi, alat untuk diguna bila perlu, namun apabila tidak, maka jadilah apa pun pada Islam, mereka tidak ambil peduli, asalkan mereka terus berkuasa.

Kerana terlalu liberal dan longgar pegangan Islam kita maka kerana itulah orang seperti Wong akan terus mengambil kesempatan dan mengasak agar kita terus longgar dan rongkaikan ikatan-ikatan Islam yang mereka anggap kuno dan ketinggalan zaman.

Bangkitlah, sedarlah, insaflah. Kembalilah pertahankan Islam yang sebenar sebelum kita nanti terlambat dan dicaci-maki oleh anak cucu kita.

No comments: