Wednesday, February 21, 2007

Bukan Mat Rempit tapi Dajal Rempit

Ia bermula dengan cadangan dalam ruangan Forum akhbar UTUSAN MALAYSIA, apabila seorang pembaca mencadangkan agar istilah MAT yang digunakan terhadap pelaku jenayah dan antisosial sesungguhnya merupakan satu pencemaran bahasa dan perlu dihentikan.

Lalu hari ini akhbar yang sama menyiarkan pandangan seorang Menteri dan seorang tokoh budaya.

Menuru Menteri Kebudayaan Rais Yatim, gelaran yang lebih cocok untuk Mat Rempit adalah PENYANGAK REMPIT atau DAJAL REMPIT bagi mencerminkan sifat buruk mereka.


Manakala Prof Dr Siti Zainun Ismail pula berkata istilah Mat Rempit itu perlu ditukar ke DAJAL REMPIT atau JAHAL REMPIT. Kata beliau gelaran MAT bagi pelaku jenyaha dan antisosial tidak praktikal dengan singkatan asalnya yang bermaksud MUHAMMAD.

Demikian prihatin sekali tokoh politik dan pakar biudaya dan bahasa ini berkenaan si Mat Rempit yang pelesit itu.

Penyangkak, dajal atau jahal, apa pun Mat Rempit merupakan pelesit sosial yang mendatangkan bahaya kepada masyarakat. Mereka terlibat dalam lumba haram sehingga membahayakan pengguna jalanraya yang lain, mereka menyerang polis dan orang awam, ada diantara mereka yang terlibat dengan jenayah pembunuhan, merompak dan seumpamanya.

Hapuskan budaya buruk ini dikalangan anak-anak kita. Mereka perlu dididik bahawa aksi si Mat Rempit adalah bahaya dan buruk lantas perlu dijauhi.

Masalahnya ada yang mahu jadi juara kepada Mat Rempit, mahu memeluk mereka dan menjadikan mereka sebagai sebahagian dari anggotanya. Akibatnya anak-anak kita merasakan seolah mereka diiktiraf, diberi lesen besar lalu semakin parahlah budaya jahanam ini.

Menangani bahana ini perlukan tindakan serentak dan menyeluruh semua pihak. Jangan ada yang membenteras tetapi dalam waktu yangs sama adapula yang menjulang dan mengilap mereka, lalu jadilah kita masyarakat yang songsang dan tak tentu arah. Terimalah hakikat bahawa perkara ini serius dan perlu dibenteras jika tidak panggillah penyangak, dajal atau jahal, penyakitnya akan terus berlarutan tanpa berkesudahan.

No comments: