Friday, February 23, 2007

Sensasi diharamkan, tahniah SKMM

Berita dari mStar Online:

SENSASI TV3 diharamkan akibat ucapan Rosnah
23-02-2007 05:42:45 PM
Oleh SALHAN K. AHMAD

PETALING JAYA: Siaran langsung rancangan hiburan SENSASI TV3 ditarik balik serta-merta oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) susulan kontroversi ucapan artis Rosnah Mat Aris yang disifatkan mengguris perasaan umat Islam.

Dalam siasatannya, suruhanjaya itu mendapati slot itu pada 30 Jan lalu: tidak mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk kelulusan siaran langsung dan tertunda seperti mana dalam Syarat 3.1 & 5.5 (i) dan stesen TV swasta itu didapati gagal mengambil langkah menyunting atau mengawal kandungan yang tidak sesuai.

Dengan ini pihak TV3 telah diminta untuk menghentikan siaran langsung rancangan tersebut dengan segera, kata SKMM dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua komunikasi korporatnya Adelina Iskandar berkata keseluruhan program SENSASI seharusnya menyumbang kepada aspirasi nasional dan tidak menyinggung sensitiviti serta nilai-nilai murni masyarakat.

Syabas diucapkan kepada SKMM yang menterinya adalah Dr Lim Kheng Yaik. Tetapi kenapa Kementerian Dalam Negeri atau JAKIM tidak turut bersuara?

Apa pun syabas kepada semua pihak yang telah membawa kehadapan isu ini sehingga akhirnya ia ditangani sebegini rupa. Rosnah yang walaupun diberitakan telah memohon maaf secara terbuka diharapkan akan insaf dan bertaubat.

Siapa pun yang tua akhirnya akan mampus (maaf, ini ayat beliau) termasuklah anda sendiri, bertaubatlah sebelum terlambat.

No comments: