Thursday, February 22, 2007

Gembira dalam tangisan

Saya kagum apabila PM kita memaklumkan bahawa jumlah dagangan negara telah mencecah angka tertinggi dalam rekod iaitu RM1trillion. Ini walaupun ada pihak mengatakan kalau kita ambil jumlah nilai ekspot dan impot dan diselisihkan iaitu RM588.949billion (nilai ekspot) ditolakkan RM480.493billion (nilai impot), kita cuma memperolehi nilai tambah sebanyak RM108.456 billion.

Begitu juga saya kagum apabila PM kita menyatakan dengan megah bahawa bursa saham kita telah mencecah RECORD HIGH, yang membuktikan kestabilan ekonomi negara di bawah kepimpinan beliau. Semalam sahaja sehari selepas cuti Tahun Baru Cina Indek Komposit Bursa Malaysia mencecah 1,278 mata iaitu angka tertinggi dalam 13 tahun!Ini walaupun para penganalisa menunjukkan bahawa lonjakkan ini bukan hanya eksklusif di Malaysia tetapi hakikatnya berlaku serentak di rantau ini. ST index Singapura juga cecah ALL TIME HIGH, Hong Kong , Jakarta, Bangkok dan malah New York juga ditutup tinggi manakala Manila STEADY dan Tokyo MIXED. Mungkin kestabilan ekonomi Malaysia di bawah Pak Lah melimpah sehingga ke pantai New York, Tokyo dan membanjiri Singapura!Sesungguhnya kita berhak kagum dan bangga kerana itulah angka yang ditonjolkan oleh para pimpinan kita. Kita sebagai rakyat Malaysia menumpang gembira kerana tanahair ini milik kita bersama tidak kira bangsa, agama atau fahaman politik.

Cuma apabila menelaah akhbar THES SUN pagi ini saya mula skeptik, perasaan kagum dan bangga saya tadi mula menggelungsur dan luruh. Ianya berpunca dari kenyataan Persatuan Automotif Malaysia atau MAA. Menurut angka rasmi yang dikeluarkan oleh badan ini jumlah jualan kenderaan bagi bulan Januari 2007 telah jatuh 15% iaitu dari 41,207 unit kenderaan yang dijual pada bulan yang sama tahun lepas, Januari 2007 hanya mencatat 35,047 unit.

Menurut badan itu lagi bagi bulan Febuari juga angka ini dijangka terus merosot!

Yang teruk menyumbang ke arah kejatuhan angka ini adalah merosotnya jumlah kenderaan perdagangan yang dijual, iaitu merosot sebanyak 75.25% dari 12,368 ke hanya 3,060. Walaupun jumlah angka kenderaan persendirian menokok 10.91% namun kejatuhan besar angka kenderaan perdagangan ini telah mengakibatkan prestasi keseluruhan merudum jatuh.

Dari jumlah kenderaan persendirian pula, jumlah kenderaan nasional yang dibeli sebenarnya merosot 11.13% iaitu dari 21,5050 unit bulan yang sama tahun lepas ke 19,110 unit.

Dan dari kenyataan itu, yang sungguh membimbangkan adalah apbila MAA menyatakan rasional kejatuhan ini adalah kerana:

Lack of consumer confidence
Kurangnya keyakinan para pengguna

Banyak hujah, banyak ulasan boleh diberikan dari angka MAA yang saya pasti PM dan pimpinan negara agak kurang berminat untuk sentuh. Tetapi yang jelasnya para pengguna iaitu kita semua hakikatnya tidak merasakan secara langsung nikmat dagangan RM1 trillion dan lonjakkan Bursa Malaysia yang RECORD HIGH itu (kecuali segelintir yang memang kaki saham).

Kita berbangga, kita kagum tetapi rupanya ia tidak sedikit pun membantu kebuntuan rumah tangga kita yang tertekan menghadapi kenaikan kos hidup yang tidak kunjung reda itu. Apa kata anda?

No comments: