Monday, February 19, 2007

Kaca mata hijau Awang Adek

Dr Awang Adek Hussin adalah seorang anak Kelantan bekas Penolong Gabenor Bank Negara. Beliau memiliki kelulusan Doktor Falsafah dari Universiti Pennsylvania, Amerika Syarikat.

Tetapi sejak menyertai Umno dan duduk di bawah selimut parti itu, kelihatan tuntutan politik kadangkala mengatasi ilmu dan daya intelek beliau. Beliau kini adalah Timbalan Ketua Perhubungan Umno Kelantan dan ahli Parlimen Bachok.

Sebelum ini ketika Kelantan melancarkan Emas Dinar nya pada bulan September 2006, Awang Adeklah antara pemimpin Umno yang terawal memperlekeh dan memandang rendah usaha kerajaan negeri PAS itu. Kata beliau:

The launching of the gold dinar and silver dirham scheme is nothing more than a political gimmick and does not bring any value-added initiative to the states economy.

Kini kerajaan negeri Kelantan melancarkan pula skim Takaful untuk semua wargatua negeri tersebut. Dimana melalui usaha ini mana-mana warga tua anak Kelantan yang meninggal dunia maka skim ini akan membayar RM2,000 kepada warisnya termasuklah RM500 untuk urusan pengkebumian, tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

Usaha ini mencerminkan keprihatinan kerajaan negeri terhadap kebajikan rakyatnya terutama warga tua. Dengan harapan warisnya akan beroleh kewangan untuk menyelenggara urusan pengkebumian disamping meringankan beban suami atau isteri atau mana-mana waris simati. Skim ini turut ditawarkan kepada semua warga Kelantan termasuk yang bukan Melayu/Islam.

Lalu apa kata Awang Adek, ianya gimik politik (senada sahaja nampaknya yang terbit dari lidah beliau) kerajaan PAS Kelantan semata-mata. BERNAMA melaporkan:

He regarded such a move as impractical and said PAS was using the senior citizens as a tool to maintain power in Kelantan.The scheme offers benefits only after death. If the state government is sincere, why not help these senior citizens when they are alive

Demikianlah kaca mata baru Awang Adek sekarang ini. Kaca mata berkanta hijau, apa sahaja yang dilakukan kerajaan negeri Kelantan akan nampak hijau sahaja, lantas ianya perlu dimatikan. Phd dan MA sudah tidak bererti bagi mereka yang seumpama ini.

Sekurang-kurangnya berilah galakan kepada mana-mana usaha yang menguntungkan rakyat. Dan ini bukan satu-satunya usaha kerajaan negeri tersebut untuk membela nasib warga tuanya, tetapi lantaran kaca mata tadi maka itu sahajalah yang beliau nampak.

Syabas kita ucapkan kepada kerajaan negeri termasuklah membuat skim ini meliputi semua agam dan bangsa. Mudah-mudahan ianya memanfaatkan rakyat. Dan jangan ambil peduli sangat MP Bachok yang berkata mata hijau itu.

No comments: