Saturday, February 24, 2007

Raja yang tunduk kepada perintah Raja sekalian manusia

Benarlah firman Allah swt yang bermaksud:


Diangkat oleh Allah orang-orang yang berilmu daripada kamu dan orang-orang yang diberi ilmu dengan beberapa tingkat. (al Mujadallah:11)

Ternyata Tengku Puan Pahang, anakanda kepada Tuanku Sultan Johor tergolong dikalangan mereka yang telah diberi ilmu dan mengamalkan ilmu itu.

Saya sendiri telah beberapa minggu mendengar perkhabarannya namun tidak berkesempatan untuk melihatnya sebagai bukti. Alhamdulillah semalam sebuah akhbar tempatan menyiarkannya, wajah Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar.
Berapa ramai yang diberikan kekayaan dan kekuasaan namun ingkar dan menolak perintah Allah swt. Berapa ramai lagi yang tahu dan sedar namun mengenepikan tuntutan agama dengan pelbagai alasan dan dalih. Tengku Puan Pahang sebagaimana Raja Permaisuri Agong (kini) telah memilih sebaliknya, walaupun dikurnia Allah kedudukan, kekayaan dan kekuasaan namun tidak sekali-kali sanggup berlagak sombong dan sebaliknya akur dan tunduk pada kemahuan Nya.

Inilah pemimpin yang seharusnya menjadi contoh kepada rakyat jelata!

Katakanlah ( wahai Muhammad ) kepada wanita-wanita mukminat agar mereka menahan pandangan dan memelihara kemaluan mereka dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka kecuali apa yang telah zahir pada dirinya dan hendaklah mereka menutup dengan tudung mereka ke atas dada mereka dan janganlah mereka mendedahkan perhiasan mereka kecuali kepada suami-suami mereka, bapa-bapa mereka, bapa suami mereka, anak-anak mereka, anak-anak suami mereka, anak-anak lelaki bagi saudara lelaki mereka, anak-anak lelaki bagi saudara perempuan mereka, wanita-wanita Islam, hamba sahaya yang mereka miliki, lelaki yang mengikut mereka yang sudah tidak mempunyai keinginan ( terhadap perempuan ) atau kanak-kanak kecil yang belum mengetahui mengenai aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki mereka supaya diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan ( an Nur: 31 )

No comments: