Tuesday, September 11, 2007

Tolonglah Dollah jangan suka tidurBerdiri pun tertidurkah??? Aduhai PM ku


Seperti dijangkakan akhirnya tiba pula giliran Presiden Umno dan Perdana Menteri untuk mengulas berkenaan insiden perhimpunan BERSIH yang sengaja digagalkan oleh pihak polis di Kuala Terengganu 8 September lalu.

Dari Kuching sebelum berlepas ke Singapura, Dollah dengan selamba menyatakan (sebagaimana dilaporkan BERNAMA) bahawa insiden berkenaan berlaku MUNGKIN berpunca daripada pembangkang yang merasa tertekan kerana tidak mampu membangunkan negeri itu semasa ia berkuasa di Terengganu. Kata Dollah:

Ini adalah satu bukti mereka tidak bertanggungjawab dan tidak ada idea untuk membangun negeri itu.

Saya tidak pasti apakah Dollah telah diberikan taklimat sepenuhnya berkenaan kejadian tersebut, sepatutunya selaku PM dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri beliaulah antara yang pertama menerima taklimat terperinci berkenaan kejadian tersebut, melainkan beliau tertumpu pada kerja lain (seperti gambar di atas) apabila taklimat itu diberikan kepadanya.

Saya menjangkakan PM akan memberikan komen yang seimbang dan rasional, sebagaimana TPM yang sekadar menyatakan bahawa apa pun semua pihak termasuk Umno perlu membuat permohonan permit polis sebelum mengadakan perhimpunan, tanpa menuding jari kepada mana-mana pihak. Walaupun Najib mempertahankan tindakan pihak polis di Kuala Terengganu itu namun ianya dibuat dalam nada yang sangat seimbang, tetapi tidak dengan Dollah.

Tidakkah Dollah tahu bahawa dua orang awam telah ditembak oleh anggota polis dalam kejadian tersebut menggunakan peluru hidup, menjadikan ini sebagai persitiwa perhimpunan politik pertama dalam sejarah Malaysia dimana peluru hidup digunakan terhadap orang awam? Memang PAS telah tewas ke tangan Umno dalam PRU 2004 di Terengganu, tetapi adakah masuk akal bahawa kejadian 8 September itu ada berkaitan dengan alasan kononnya PAS merasa tertekan kerana tidak mampu membangunkan Terengganu semasa ia berkuasa sebagaimana dinyatakan Dollah itu?

Program 8 September itu anjuran BERSIH dimana PAS merupakan salah satu anggotanya. Ia bukan ceramah PAS oleh itu isu yang Dollah bangkitkan itu langsung tidak ada kena mengena dan sungguh dangkal serta memalukan jika datang dari seorang bertaraf PM!

Kerana PAS tewas ditangan Umno pada tahun 2004 lalulah maka hari ini para penyokong dan ahlinya berkerja dengan penuh semangat unutk merampas kembali negeri tersebut. PAS mahu kembali berkuasa, dan hanya satu kaedah yang ada bagi mereka untuk mencapai matlamat itu iaitu melalui kemenangan dalam pilihnaraya umum nanti. Yang sebenarnya merancang untuk mencetuskan huru-hara dan menconteng arang di muka PAS adalah Umno, kerana apa, kerana mereka bimbang akan pengaruh PAS sejak kebelakangan ini, itulah punca sebenar kejadian 8 September lalu.

Kalau PM beri perhatian dan tidak mudah terlena mungkin beliau boleh memahami dan memberikan kenyataan yang lebih berwibawa dari yang diberikannya ini yang lebih merupakan kenyataan dari seorang yang baru bangun tidur atau tertidur!

No comments: