Monday, September 10, 2007

Dan Khairy menang lagi

Bagi saya apa sahaja jawatan yang Khairy Jamaluddin tandingi, beliau akan memenanginya dengan mudah, lebih tepat lagi “Tanpa Bertanding”. Bukan kerana beliau lulusan Oxford, ramai lagi anak Malaysia juga lulusan universiti berprestij itu, bukan juga kerana pencapaian kerjaya beliau, ramai lagi anak Melayu yang lebih berjaya. Khairy bagi saya akan terus menang dengan laluan mudah bagi apa sahaja jawatan dan kedudukan semata-mata kerana beliau merupakan “menantu” orang nombor satu Negara dan bijak menggunakan kedudukan itu.

Kerana itu bagi saya tidak hairan bila orang lain kena bertanding untuk menjawat jawatan tertinggi dalam FAM, tetapi Khairy dengan mudah boleh duduk selesa. Semua pencabar longgar dan lemah lutut untuk berhadapan dengan beliau, yang baru berumur 31 tahun itu walaupun ramai yang lebih layak dan berwibawa.

Demikianlah yang telah ebrlaku semasa pemilihan Naib Ketua Pemuda Umno dahulu. Ramai nama-nama dibariskan akan bertanding untuk jawatan tersebut bila berlaku kekosongan, malah ada yang telah isytihar pun. Tetapi apabila Khairy mengumumkan akan bertanding, semua melutut memberi laluan sehingga beliau menang tanpa bertanding.

Kerana itu kalau kita masih ingat ketika nama beliau diumumkan ketika itu menang tanpa bertanding, terdapat kalangan para perwakilan Pemuda yang telah menyorak dengan “boo”, kerana mereka menjangkakan akan ada pertandingan.

Saya berani mengatakan dengan memohon maaf kepada semua pihak yang ada kepentingan, hatta jawatan Presiden FAM itu sekalipun, jika Khairy mahu, beliau boleh dapat. Cuma mungkin beliau berasa selesa buat masa ini untuk berteduh di bawah paying istana!

Khairy sudah pasti akan emnggunakans epenuhnya jawatan baru beliau itu untuk ekpentingan politiknya. Semua orang menisabahkan bolasepak inis ebagai kegilaan orang Melayu, maka siapa sahaja yang menjadi juara dan jaguhnya, pasti akan dimuliakan oleh bangsa ini. Allahyarham Dato Harun Idris ketika beliau Ketua Pemuda Umno dahulu bijak mengeksploitasi kedudukan ini sehinggakan rakyat khasnya orang Melayu akan mengekori punggung beliau kemana sahaja beliau pergi dan dalam apa sahaja situasi politik yang dilaluinya. Ketika mahu dimasukkan dalam penjara, rakyat berkampung di rumah beliau, mahu menghalang polis dari bertindak.

Mungkin itu yang Khairy nampak. Dan mungkin itulah yang menggiurkan beliau.

Cuma Khairy mahu ingat juga, kedudukan selesa itu malangnya tidak akan kekal, apabila sahaja tempat berteduhnya tiada lagi, kalau bapa mertuanya sudah tiada, samada di dunia atau hilang jawatan, ketika itu beliau juga sudah tidak akan dipedulikan. Dato Harun meraih simpati penduduk di Ampang yang pernah beliau bela dan tatang satu ketika dahulu semasa bertanding dalam pilihnaraya kecil atas tiket bebas, orang Melayu menolak beliau. Khairy nanti bagaimana?

No comments: