Thursday, September 13, 2007

Salam Ramdhan

Allah swt berfirman:

Bulan Ramadhan bulan yang di dalamnya diturunkan al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang haq dan batil)
(al Baqarah: 185)


Mudah-mudahan bulan yang penuh barakah ini akan berjaya kita harungi dalam keadaan baik dan terbit darinya nanti denga penuh keinsafan dan kembali menyerah diri kepada Allah swt. Saya melihat tiada yang lain yang akan beroleh lebihan pahala dan kurnia dari Allah swt dalam bulan besar ini melainkan golongan wanita khasnya ibu-ibu dan para isteri. Walaupun kebanyakkan mereka nanti tidak akan dapat berpuasa penuh sebulan kerana halangan-halangan syarie namun merekalah nanti yang akan muncul sebagai yang paling berjaya.

Saya menyatakan ini kerana ibu-ibu dan isteri-isterilah yang akan bertungkus-lumus di bulan ini untuk menyediakan makanan bagi suami dan anak-anak mereka. Meskipun dibulan-bulan lain mereka juga berbuat demikian, namun berbeza di bulan Ramadhan. Dalam keadaan lapar mereka menyediakan juadah berbuka dan dalam keadaan mengantuk mereka sediakan pula makanan untuk sahur, samada mereka nanti berpuasa ataupun tidak.

Beruntunglah para ibu dan isteri yang demikian.

Selain itu madrasah Ramadhan ini adalah peluang paling baik untuk kita mengukuhkan ukhuwah bukan hanya sesama masyarakat Islam ketika berjemaah di surau atau masjid tetapi juga menjalin dna merapatkan hubungan sesama keluarga apabila kita berbuka dan bersahur bersama.

Salam Ramadhan dari saya untuk semua para pembaca, terima kasih di atas sokongan anda, bersama kita teruskan perjuangan sehingga berjaya insyallah.

No comments: