Wednesday, September 12, 2007

Hishamuddin Hussien perlu segera disiasat

Beberapa hari lalu saya ada mendedahkan di blog ini berkenaan dengan Laporan Ketua Odit Negara yang terbaru yang dibentangkan di Parlimen baru-baru ini (bukan untuk dibahasakan).

Banyaklah ketidakcekapan malah penyelewengan yang ada diantaranya berbau rasuah dan salahguna kuasa telah didedahkan dalam laporan tersebut oleh Ketua Odit Negara Tan Sri Amrin Buang. Yang saya dedahkan dalam tulisan saya itu adalah antaranya termasuklah yang melibatkan Kementerian Belia dan Sukan. Ianya termasuklah tindakan pihak kementerian membeli satu set screwdriver yang harga pasarannya hanya RM40 tetapi pihak kementerian telah membayar sebanyak RM224.94 kepada pembekal.
Selain itu buku rujukan teknikal untuk IKBN yang harga pasarannya RM417 seset tetapi pihak kementerian telah membayar sebanyak RM10,700 seset. Dan banyak lagi penyelewengan melibatkan kementerian ini (disamping kementerian lain didedahkan), termasuklah menterinya memberikan kuasa kepada Ketua Setiausaha Kementerian untuk meluluskan kontrak bernilai RM449.42 juta sedangkan kuasa yang diberi kepada KSU cumalah tidak melebihi RM5 juta.

Ini merupakan satu skandal yang besar dan serius kerana walaupun kejadian dikatakan berlaku sekitar tahun 2002, menteri ebrkenaan kini masih duduk dalam cabinet Dollah Badawi, jika di Kementerian Belia dan Sukan boleh berlaku kepincangan seumpama ini bayangkan kemampuannya kini di kementerian yang lain pula.

Siapakah menteri itu?

Menteri Belia dan Sukan dari tahun 1999 ke 2004 adalah Hishamuddin Tun Hussien merangkap Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia!

Ketika ditanya pemberita berkenaan isu ini Hishamuddin dilaporkan oleh NST sebagai berkata:

It should be investigated. What is wrong is wrong. Action has to be taken against wrongdoers including me if I have done wrong.

Ia septutnya disiasat. Yangs alah tetap salah. Tindakan perlu diambil terhadap mereka yang bersalah termasuklah saya jika saya yang bersalah.

Prinsip akauntabiliti menuntut pertanggungjawaban bagi mereka yang diamanahkan memikul tanggungjawab. Tambahan dalam kes ini yang yang terlibat adalah wang kerajaan, milik rakyat Malaysia.

Bagi saya menteri berkenaan perlu segera disiasat termasuklah KSU nya ketika itu. Lebih tepat lagi kerana ianya melibatkan kepentingan awam maka menteri tersebut sepatutnya digantung dari jawatan untuk memberikan kebebasan kepada agensi yang bertanggungjawab untuk menyiasat sehingga ke akar umbi.

Pihak BPR perlu segera bergerak dan menyiasat serta membongkar perkara ini. Jika tidak kredibiliti kerajaan pimpinan PM Dollah Badawi akan semakin dipertikaikan. Ini baru satu kementerian, banyak lagi kementerian yang turut disentuh dalam laporan Tan Sri Ambrin itu. Mudah-mudahan maklumat sebenar tidak dipengap dari pengetahuan rakyat.

No comments: