Friday, September 21, 2007

Rasuah semakin subur dan menjadi

Saya begitu sedih membaca berita ini diakhbar-akhbar tempatan pagi ini. Jika inilah rupa para pegawai kanan polis kita, maka sahihlah kenyataan Tun Hanif Omar tempoh hari bahawa 40% para pegawai kanan polis kita boleh ditahan jika dilihat dari lifestyle atau cara hidup mereka sahaja.

Dalam akhbar hari ini dilaporkan betapa seorang pegawai polis berpangkat Superintendent, berusia awal 50an (menurut Utusan) 40an (menurut The Star) kini disiasat oleh BPR kerana dikatakan memiliki harta haram sebanyak RM6 juta (menurut Utusan) RM9 juta (menurut The Star).

Belia dipercayai menghimpunkan harta sebanyak itu selama bertugas di Pahang dan Johor. Beliau kini berkhidmat di Bukit Aman.

Bayangkan seorang kakitangan kerajaan, dalam tempoh berkhidmat boleh menjadi seorang jutawan! Sebelum itu akhbar tempatan juga pernah melaporkan seorang pegawai kanan (yang lebih kanan dari Superintendent ini) telah gagal mengisytiharkan hartanya sebanyak RM27 juta! Pegawai ini dikatakan menjadi pengarah sebuah syarikat perladangan yang terbabit dalam pembangunan tanah di Sabah. Beliau juga sedang disiasat BPR.

Bagaimanakah masa depan negara kita jika para pegawai dan kakitangannya terlibat dalam aktiviti rasuah yang keji dan diharamkan oleh agama ini? Ini baru dua orang pegawai, yang lainnya bagaimana? Ada pegawai yang saya kenal memiliki rumah banglo dan kereta mewah sedangkan mereka masih dalam perkhidmatan, dari manakah punca wang mereka ini?

Rasulullah saw bersabda: Pemberi dan penerima rasuah kedua-duanya akan masuk neraka.

Mengapakah para pegawai kita ini mudah terbabit dengan rasuah? Mungkinkah kerana melihatkan pegawai atasannya juga demikian, maka mereka juga terjerumus di dalamnya? Mungkinkah kerana tekanan hidup, mahu mewah dan bergaya sebagaimana yang lain (yang turut rasuah juga)? Mungkinkah kerana kuasa mereka terlalu besar, dan tiada badan pemantau yang memantau aktiviti mereka?

Yang jelasnya kepimpinan yang ada gagal menangani gejala ini dan akibatnya ia menjadi berleluasa sehingga kini berada diluar kawalan. Jika seorang Superintendent polis boleh mmiliki harta mencecah RM6 juta, bagaimana dengan pegawai di jabatan lain, timbalan meneteri, menteri-menteri, menteri besar, perdana menteri?

Saya ingat YBM Tengku Razaleigh Hamzah dalamw awancaranya di WTV8 pernah berkata, dahulu kita memperlekehkan negara jiran kita, kita katakan rasuah terlalu menjadi-jeadi di sana, sehingga pegawai di kaunter imigresen pun perlu disogok untuk keluar masuk ke negaranya. Kini negara itu jauh lebih baik dari kita, tetapi kita bagaimana?

Mungkin Islam Hadhari ada penyelesaiannya?!

No comments: