Wednesday, September 26, 2007

Polis tunjuk belang di Putrajaya

Siang tadi Persatuan Peguam Malaysia atau Bar Council sebagaimana yang dirancangkan telah mengadakan March for Justice atau Perarakkan Menuntut Keadilannya di Putrajaya. Ahli-ahli Persatuan seramai lebih 1,000 orang diketuai oleh pimpinan tertingginya termasuklah Presidennya Ambiga Sreenevasan telah berhimpun di perkarangan Palace of Justice untuk berarak sejauh 3.5 km ke arah Pejabat Perdana Menteri bagi menyerahkan memorandum mereka berhubung kebebasan kehakiman.

Memorandum ini disamping menuntut proses perlantikkan hakim yang lebih telus dan dikelolakan oleh satu badan bebas turut menyentuh isu rakaman video kontroversial membabitkan peguam VK Lingam. Dalam isu video itu Majlis Peguam menuntut agar satu Suruhanjaya Di Raja segera dibentuk untuk menyiasat dan mengesahkan kesahihan video itu dan jika sah mengambil tindakan yang sewajarnya.

Apa yang mahu saya coretkan di sini adalah suasana di Putrajaya ketika March for Justice ini berlangsung. Saya kesal kerana pihak polis bukan hanya menurunkan anggota mereka dalam bilangan yang besar tetapi telah turut membawa turun pasukan anti rusuhan mereka atau FRU! Bukankah perarakkan aman ini dianjurkan oleh Majils Peguam Malaysia? Mereka bukan parti politik, bukan juga penternak khinzir tetapi mereka adalah pengamal undang-undang yang dihormati dan dipandang tinggi oleh masyarakat.

Lalu apakah rasionalnya pihak polis menurunkan FRU? Tidakkah ini memberikan imej buruk kepada negara seolah negara kita ini sebuah Police State atau Negara Polis!

Saya pandangan perkara ini serius dan pihak Ketua Polis Negara perlulah menasihatkan pegawai bawahannya agar jangan melatah dan mengakibatkan orang-ramai tidak lagi menghormati badan kepolisian (yang kini sebagaimana badan kehakiman turut menerima kritikkan yang teruk oleh masyarakat). Memadailah jika ada polis trafik mahu mengawal lalulintas dan dua-tiga pegawai. Kenapa sampai perlu dibawa turun water canon dan kelengkapan anti rusuhan yang lain?

Saya difahamkan diperingkat awal malah OCPD enggan membenarkan perarakkan ini diteruskan, kononnya atas alasan keselamatan. Walaubagaimanapun akhirnya setelah berlaku perundingan, ianya dibenarkan. Malaysia perlu mengikis imej Police State dan kuku besinya, yang terserlah akibat kerakusan para pegawai keselamatannya. Rakyat perlu diberi hak untuk berhimpun dan bersuara dengan syarat ia dilakukan secara aman. Saya tidak nampak disudut mana anggota dan pimpinan Bar Council boleh dianggap sebagai satu ancaman?!

No comments: