Wednesday, September 26, 2007

Cadangan Dollah memang tidak praktikal

Sebelum ini saya menulis di bawah tajuk:

PM perlu lahirkan cadangan yang lebih rasional dan praktikal

akan betapa tidak cocoknya cadangan yang datang dari orang nombor satu dalam negara kita, semasa mengulas isu mengelakkan dari kejadian malang yang berlaku terhadap adik Nurin Jazlin dari berulang. Dollah mencadangkan sekolah satu sesi sebagai penyelsai masalah, nanti tiada lagi yang diculik, dibunuh atau diperkosa katanya.

Rupa-rupanya kritikkan dan pandangan saya terhadap cadangan Dollah itu turut dikongsi dan dipersetujui oleh ramai rakyat Malaysia yang lain. Dalam ruangan VIEWS, dalam akhbar The Star, seorang pembaca Goh KW dari Pulau Pinang menulis:

I read with disbelief our PMs suggestion for a single school session with school dismissing at 4pm. It is not the role of teachers to act as babysitters for working parents, please do not forget that teachers are already burdened with a lot of programmes and paper work.

Saya tidak percaya yang PM boleh cadangkan agar sekolah satu sesi diperkenalkan dengan waktu persekolahan berakhir pada jam 4 petang. Sesungguhnya guru-guru bukannya berperanan sebagai pengasuh anak-anak bagi ibu-bapa yang bekerja, jangan lupa guru-guru telah sedia terbeban dengan banyak program dan kerja-kerja penulisan.

Kemudian diruangan SMS akhbar yang sama seorang pelajar menulis:

School till 4pm very tiring 4 students. No time 2 do other important stuff besides studying.

Bersekolah sehingga jam 4 petang terlalu meletihkan bagi para pelajar. Tidak ada masa untuk melakukan perkara-perkara penting yang lain selain belajar.

Manakala dalam akhbar NST pula Setiausaha Agung NUTP Loke Yim Pheng berkata bukan hanya guru-guru tidak bersedia malah kemudahan infrastruktur di sekolah-sekolah sendiri tidak mencukupi untuk menampungnya. Malah kata Loke lagi mengasuh anak-anak (childcare) bukanlah tanggungjawab seorang guru. Loke bertanya bagaimana nanti dengan murid-murid di luar bandar? Ada diantara murid sekolah kita di sana terpaksa menaiki sampan atau bot termasuklah perjalanan darat yang mengambil masa berjam-jam.

Dan seorang pengirim email ke NST menulis (point beliaulah yang saya tegaskan dalam artikel saya sebelum ini):

Extending school hours will affect all teachers. Is this fair? Nurin got lost when she went to the pasar malam, not from school.

Melanjutkan waktu persekolahan akan menjejaskan semua guru-guru. Adakah ini adil? Nurin hilang ketika beliau pergi ke pasar malam dan bukan di sekolah.

Ternyata cadangan Dollah ini tidak rasional dan praktikal dan ini bukan pandangan seorang yang menanggotai parti pembangkang seperti saya (seorang penulis komen di blog ini menulis bahawa saya menolak cadangan ini kerana semata-mata mahu membangkang) tetapi turut dikongsi oleh sebahagian besar rakyat Malaysia.

Dan Menteri yang berkenaan Hishamuddin Tun Hussien pun menyatakan bahawa sekolah satu sesi hanya boleh dilaksanakan apabila banyak perkara-perkara besar di sekolah di atasi terlebih dahulu. Antaranya pembinaan bangunan-bangunan sekolah baru untuk menampung satu sesi serta penambahan bilangan guru. Tetapi rancangan ini kata Hishamuddin (sila lihat NST) tidak merujuk kepada kes Nurin, tetapi telah menjadi rancangan kementerian beliau sekian lama.

Jadi dimana letaknya cadangan Dollah itu?

Terus-terang saya nyatakan bahawa inilah kali pertama saya melihat cadangan seorang PM dikritik dan disanggah oleh rakyat berdasarkan laporan dalam akhbar-akhbar tempatan, termasuklah yang berbahasa Melayu.

No comments: