Tuesday, January 15, 2008

Haram bentang Bajet di bulan puasa?

Tiba-tiba Menteri Kewangan II Nor Mohamed Yakcop mengumumkan yang Bajet 2009 akan dibentangkan di Parlimen pada bulan Ogos dan bukannya bulan Oktober seperti yang lepas-lepas. Mengikut tradisi Bajet akan dibentangkan oleh Menteri Kewangan di Parlimen pada hari Jumaat ke 4 setiap bulan Oktober.

Alasannya bagi mengelakkan pembentangan di bulan puasa. Sejak bila pula makruh atau haram membentangkan Bajet Negara pada bulan puasa?

Bagi saya berkemungkinan besar peralihan tarikh secara tiba-tiba ini adalah disebabkan dua faktor. Pertama, pilihanraya umum akan dipanggil selepas pembentangan Bajet dan tidak pada bulan Mac ini seperti dijangkakan, ini kerana kerajaan BN mahu menambahkan lagi gula-gula dan manisan dalam Bajet bagi memenangi undi rakyat.

Keduanya Bajet ini sengajakan dianjakkan ke hadapan oleh kerana kerajaan Bn sudah terlalu berbesar kepala dan mahu menunjukkan Negara bahawa mereka sudah bersedia untuk melangkah ke tahun berikutnya sedangkan jika diadakan pilihan raya umum di bulan Mac ini, belum tentu kerajaan yang ada masih akan kekal di situ. Jika pun katakanlah kekal berkemungkinan kepimpinannya sudah bertukar tangan, siapa yang tahu?

Selain dari dua kemungkinan di atas saya tidak nampak langsung sebab dan rasional bagi ianya di awalkan, anda bagaimana?

No comments: