Friday, August 11, 2006

Ku Li juga prihatin pertahankan hak umat Islam

Tengku Razaleigh adalah salah seorang anak Melayu yang saya kagumi walaupun saya tidak SUBSRCIBE pada pemikiran beliau. Beliu tegas dan berani berkata yang bemar, dan berjuang tanpa banyak kepentingan. Beliau pernah menentang Tun Dr Mahathir dan pernah juga mahu menentang Dollah Badawi (walaupun terhalang dengan sistem kuota yang mengarut itu).

Dalam malaysiakini disiarkan beberapa siri cetusan pandangan beliau berkenaan isu-isu semasa dalam negara. Saya tertarik apabila beliau turut mengulas berkenaan isu yang cuba disekat oleh Menteri Dalam Negeri dan PM. Kata Ku Li:

For instance, the Article 11 and the counter reaction from the Islamic groups. I went to one meeting recently, they were not violent nor extreme in their views except for saying we must protect the constitution pertaining to Islam and we were not going to allow anybody to jeopardise our position.

Ku Li sanggup hadir bersama umat Islam lain di Masjid Wilayah Kuala Lumpur baru-baru ini kerana sebagai seorang Islam beliau juga terpanggil untuk ambil tahu dan membela nasib serta masa deoan agamnya.

Ini samasekali berbeza dengan sikap pemimpin kerajaan yang sentiasa memandang serong dan memiliki prejudis terutama apabila perbincangan melibatkan pula tokoh-tokoh pembangkang.

Ini isu murtad. Ianya tidak menganl parti atau kelompok, ia jatuh terkena atas setiap individu Islam. Sepatutnya kita semua bersatu dan berdiri sama-sama membela Islam dalam hal ini dan bukannya menyesuaikan Islam untuk kepentingan tertentu. Semoga lebih ramai lagi Ku Li yang akan lahir dari kalangan pimpinan dan ahli Umno.

No comments: