Friday, August 25, 2006

Diskriminasi terhadap pakaian menutup aurat

Sebelum ini saya pernah memaparkan di BLOG ini berkenaan masalah yang melibatkan seorang kakitangan kanan di sebuah hotel 5 bintang di KL yang dikatakan dipecat kerana menggunakan pakaian menutup aurat sejurus kembali dari Tanah Suci.

Kita menyangkakan perkara ini telah reda dan selesai. Sepatutnya tidak ada lagi diskriminasi pakaian dalam negara ini, tambahan kita sekarang sudah 49 tahun Merdeka, sepatutnya semua kaum dan bangsa serta industri telah faham dan akur akan adat, budaya dan kepercayaan rakyat Malaysia.


Percayakah anda bahawa seorang wanita Islam masih lagi didiskriminasi semata-mata kerana memilih untuk berpakaian menutup aurat, mengenakan pakaian tudung mini telekong biasa (mematuhi peraturan agamanya yang me WAJIB kan pakaian sedemikian bagi setiap wanita yang telah baligh)? Jika berlaku di Singapura atau Thailand mungkin kita terpaksa akur kerana Islam bukannya agama resmi negara-negara jiran kita itu dan Islam juga bukanlah agama majoriti penduduknya, tetapi di Malaysia?

Sedih rupa-rupanya walaupun tegang urat-urat leher kita memekik dan melaung MERDEKA, MERDEKA, MERDEKA tetapi rupa-rupanya kita masih belum bebas merdeka mengamalkan suruhan agama kita.

Hari ini dalam akhbar BERITA HARIAN seorang pembaca melahirkan masalah ini kerana memberi respon kepada penulis dalam keluaran sebelumnya yang mendedahkan larangan pemakaian tudung (menutup aurat) dikalangan kakitangan sektor perhotelan di Johor.

Penulis dalam keluarah hari ini menulis:

Permohonan saya (untuk mendapatkan kerja di hotel tersebut di Langkawi) ditolak ketika temuduga atas alasan hotel TIDAK MENGGALAKKAN pemakaian tudung untuk pekerja di kaunter atau front office.

Penulis tersebut turut mendakwa bahawa diskriminasi seumpama ini bukan hanya melibatkan hotel milik asing malah juga hotel milik Bumiputera di Langkawi!

Bayangkan rupanya ada persepsi bahawa pakaian menutup aurat ini lekeh dan tidak sesuai dalam industrinya. Jika ini bukan diskriminasi dan menghina Islam, apakah sebenarnya maksud tindakan tersebut?

Saya tertarik apabila penulis mengakhiri surat beliau dengan menulis:

Semoga kita berpayung di bawah Islam Hadhari yang mementingkan kualiti kerja tanap mengenepikan KEWAJIPAN penganut Islam yang taat.

Sesungguhnya isu berpakian menutup aurat ini tidak diberikan penekanan serius walaupun ianya merupakan hukum Allah yang jelas, berpunca dari sikap kalangan pimpinan kita sendiri. Insyallah kalau kita dipimpin oleh mereka yang cemburu dan cintakan Islam, pasti perkara seumpama ini tidak tercetus sehingga mengeliru dan membingungkan rakyat jelata.

Selamat Hari Wanita 2006 kepada semua wanita di Malaysia yang saya hormati.

No comments: